Lättare att bli läkare
08 okt 2021

Lättare att bli läkare – sök direkt efter gymnasiet

Nu kommer antagningsbeskeden, och med dem en överraskning: Du behöver inte ha maxpoäng för att bli läkare.

Hitta din utbildning:

Läkarutbildningar

I dagarna skickas antagningsbeskeden ut till dem som sökt utbildningar vid svenska lärosäten våren 2011. Sammanlagt har 176 982 personer blivit antagna, en ökning med tre procent jämfört med vårterminen 2010.

Enligt Verket för Högskoleservice, VHS, krävs nu inte längre maxpoäng för att komma in på ett läkarprogram för den som söker direkt på sina gymnasiebetyg.

Det är första gången på många år som det inte krävs maxpoäng för att komma in på läkarutbildningen. Det betyder också att det inte kommer att krävas lottning för att antas, vilket är bra, säger Tuula Kuosmanen, ansvarig för antagningsverksamheten på VHS.

Sökande med enbart gymnasiebetyg ingår nu i en egen antagningsgrupp till landets sju läkarprogram. De konkurrerar inte, som tidigare, med dem som kompletterat gymnasiebetygen. Ändringen är en följd av de nya tillträdesreglerna som infördes hösten 2010.

Högsta möjliga betyg krävs fortfarande för den som kompletterat betyg, har utländska betyg eller har läst en folkhögskoleutbildning. Läkarutbildningar ges vid universiteten i Linköping, Göteborg, Lund, Umeå, Uppsala, Örebro och på Karolinska Institutet.

Läs mer:

Läkare mot alla odds

Läkarstudier utomlands

Stefan påbörjade sina läkarstudier mitt i livet

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskola har svar på våldet

Polis och skolpersonal har blivit utsatta för våld. Nu har en ny rapport hittat mönster. Ilska mot polisen, nyhetsmediernas bevakning, men framför allt ungdomars vanmakt och hopplöshet, låg bakom kravallerna som skakade Rosengård i Malmö i december 2008. Det hävdar forskarna bakom en färsk rapport från Malmö högskola där de inblandade – poliser, brandmän och ungdomarna själva – djupintervjuat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Stenkoll på personalen

Beata Kubica var länge nöjd med jobbet som butiksbiträde hemma i Stockholm. En kompis tipsade dock om personalvetenskap och nu blickar hon framåt på en karriär som personalchef. ­– Jag har alltid varit intresserad av psykologi och relationer mellan människor, men inte haft betygen eller ambitionen till att bli psykolog, berättar Beata. När hon fick höra om personalvetenskap som utbildning kände ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Forskare kartlägger proteiner

KTH och Uppsala samarbetar i ett världsledande projekt som ska stå färdigt 2015. Här hittar du utbildningarna.

Läs mer