07 okt 2021

Marknadsföring – jobba med hockey-VM

Marknadsförare behövs inom alla branscher och det är ofta kreativa jobb med många möjligheter.

– Jobbet som marknadsförare kan vara väldigt teoretiskt, där man gör marknadsplaner och tar fram strategier. Det kan också vara praktiskt när man sysslar med genomförandet av själva marknadsaktiviteterna, berättar Bengt Larsson, ombudsman på Unionen Stockholm.

Hitta utbildningen:

Utbildningar inom marknadsföring

Utbildningar inom ekonomi

Marknadsförarens jobb innehåller många olika arbetsuppgifter och omfattar alla led i marknadsföringen. Kreativitet, problemlösning, nytänkande och allmänbildning är värdefulla egenskaper i yrket.

– Man ska komma ihåg att det är ett säljande jobb, det är bra om du är en person som tycker om att sälja, säger Bengt.

Så får du jobbet

Vanligaste sättet att utbilda sig är att läsa marknadsföring på högskolan, som en fördjupning på ett ekonomprogram. Vissa universitet och högskolor har program som är speciellt inriktade på marknadsföring.

Du kan också kombinera marknadsföringskurser med andra kurser till en examen.

Det finns också YH-utbildningar (KY) med inriktning marknadsföring.

Stock Exchange

"Jag ville inte bara köpa årskort"

– I dag är det så viktigt att synas i mediebruset, så  marknadsföring är bra att ha med sig, vad man än håller på med, säger David Andersson, 24 år från Älmhult.

Han har valt att plugga en lite annorlunda inriktning på marknadsföring, nämligen "Sportmarknadsföring" genom Caddie Sport, en YH-utbildning som utbildar marknadsförare med specialistkompetens inom idrottsrelaterad affärsverksamhet.

– Jag har varit aktiv inom idrotten hela mitt liv och är väldigt intresserad av framförallt lagsporter. Men jag kände att jag inte bara ville köpa årskort och gå på matcher, jag ville vara med och påverka klubbarna och föreningarna, berättar David.

Just nu gör David sin praktik på Stockholm Globe Arenas, där han har tittat närmare på VIP-sales till olika arrangemang, bl a hockey-VM som hålls i Sverige nästa år. Det innebär att man sätter samman produkter som ska säljas till de personer som vill få ut mer av sitt besök, det vill säga en helhetsupplevelse med match, mat och dryck och kanske underhållning.

Hur fixar man en så spännande praktik?

– I mitt fall handlade det om att jag insåg att de i och med hockey-VM 2012 skulle ha ett behov av folk. Sen gäller det att ligga på själv, det krävs mer än ett mail.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Kår och nation

Demokrati och fest, två begrepp som är djupt rotade i den svenska folksjälen. På kår och nation får du båda, i ett paket. Alla svenska högskolor och universitet måste tillåta studenterna att påverka sin utbildning och studiesituation. Alla studenter vid Sveriges högskolor och universitet är därför representerade vid lärosätets beslutande organ av en kår. Vissa lärosäten har också nationer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu kan lärare få lämplighetsprov

Personer som inte har fallenhet för läraryrket ska sållas bort i särskilda prov till lärarutbildningarna. Regeringens besked om att utreda ett sådant lämplighetstest välkomnas brett. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade på tisdagen två olika utredningar med samma syfte: att stärka läraryrket. Den ena utredningen gäller karriärmöjligheterna för lärare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tjäna tillbaka studielånet på en dag

Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
Läs mer