Matrix på riktigt
19 apr 2016

Matrix på riktigt – soldater förbereder sig med hjälp av simulationer

Hur verkligt kan ett dataspel bli? Och hur likt ett dataspel kan verkligheten bli? En forskarstudent har skapat simulationer av verkligheten.

Doktoranden Charlotte Sennersten disputerade 10 november vid Blekinge Tekniska Högskola med avhandlingen ”Model-based Simulation Training supporting Military Operational Processes”. I studien har hon följt officerare som ska tränas för uppdrag i Afghanistan.

Grattis, hur känns det?

– Enormt bra! Jag kom in som doktorand i spelutveckling och har pluggat i Lund, på Gotland och tar examen nu här i Blekinge, säger Charlotte.

I avhandlingen tar Charlotte upp simulationsträning för att träna i en tredimensionell, digital miljö. Det låter kanske som ett dataspel. Charlotte erkänner att skillnaden inte är stor.

– Det är interaktionsteknologi. En simulationsmotor och en spelmotor är ungefär samma sak. Jag har byggt ihop tekniker för att se hur det fungerar i realtid.

Bland annat har Charlotte byggt ihop en eyetracker med en simulationsmotor för att se var en person tittar. I systemet kan man se hur puls, tal, svettning och kroppsspråk påverkar en person och ge hjälp direkt. De medverkande lär sig interagera med lokalbefolkning och att känna igen fordon.

– Det handlar också om att kunna bygga upp en förståelse för snabba och livsavgörande beslut. Realtidsteknologi eller mjukvara kan stödja teamsamarbete och informationsaccess mellan teammedlemmar och hur vi interagerar i sociala miljöer allmänt.

Charlottes forskning kan också användas för träning av personal inom exempelvis vård, brandkår, polis och flyg.

Tips: Utbildningar inom spel

Spelprogrammering

Dataspelsutveckling

Speldesign

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sofie är smartare än TV-serierna

De analyserar blod, spårar tungmetaller och hittar kemikalier i avloppet. Låter det som en TV-serie? Följ med till verklighetens CSI. Efter gymnasiet ville Sofie Rhönnstad komma iväg. Hon tyckte om kemi och tyckte att utbildningen till högskoleingenjör i kemisk analysteknik vid Linköpings universitet verkade intressant. Ansökningen var en chansning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Måste kunna agera som affärsman"

– Jag älskar att vara ute i naturen, och växte upp med en mamma som var ”Mulle-tant” och en hurtig norrman till pappa. Så det är kanske inte så konstigt att jag blev som jag blev, säger Ola Skinnarmo med ett leende. Han är kvick i sina kommentarer och räds inte att använda en kaxig ton när han berättar om sina upplevelser. Hitta utbildningar: Utbildningar inom kommunikationUtbildningar inom affär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon vill inspirera andra unga tjejer

Hon har arbetat och studerat i Italien och Frankrike, talar fyra språk flytande och har redan landat drömjobbet. Nu kan Klaudyna Augler, 23, även lägga till titeln "Female of the Year" i sitt CV. – Det betyder otroligt mycket. Personligen så blir det ju en flygande start på min karriär, säger hon. I kväll mottar Kaludyna Augler, 23 det prestigefyllda stipendiet Female Economist of the Year i en of ...
Läs mer