Vill spana på studenter av rädsla för atomvapen
03 feb 2011

Norge vill spana på iranska studenter – av rädsla för massförstörelsevapen

Den norska säkerhetspolisen PST vill förhindra att iranska studenter använder kunskap de får vid norska universitet och högskolor för att tillverka massförstörelsevapen hemma i Iran.

PST önskar därför ett system som filtrerar ut "riskstudenter" innan de kommer till Norge.

– När vi inte har ett filter, eller ett kontrollsystem för kunskapsexport, är vi särskilt sårbara, säger sektionschefen Jörn Presterudstuen till studenttidningen Universitas.

Skälet till varför just iranska studenter är i fokus ska vara FN-resolutionen mot landet.

– Vi vet att atombombens far från Pakistan fick sin utbildning i Nederländerna. Hade det varit bra om man fick veta att en framtida person i Irans atomprogram fått sin utbildning i Norge? säger Jörn Presterudstuen till Universitas.

Tips: Utbildningar inom säkerhet

IT-säkerhet

Säkerhetsteknik

AllaStudier.se / TT-NTB
Senast uppdaterad: 03 feb 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Studera i Singapore

Med hög utbildningskvalitet, en spännande mix av nationaliteter, och ett blomstrande affärsliv lockar Singapore många svenska studenter. Singapore är mest känt som en extremt ren stad på grund av stränga lagregler och som en snabbt växande ekonomisk världsmetropol. Som student är Singapore ett mycket bra val av studiedestination. Enligt det internationella företaget QS rankas Singapore som världen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-25

Plugga på Bali – med minibudget

Det går att plugga utomlands på liten budget. Love spenderar en termin på Bali och lever billigare än hemma. För honom var upplevelsen lika viktig som studierna. Love läser till vardags på Stockholms universitet. Efter fyra års studier var det dags att göra något annorlunda och utmanande. Därför tog han ett break och pluggar den här terminen på Udayana University på Bali.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Livsnjuteri och designstudier i Paris

Sara Reinholtz, 24, från Stockholm pluggar design i Frankrike. Här berättar hon själv om hetsiga föreläsningar och smarriga crêpes. Vanligtvis läser jag kandidatprogrammet i textil på Konstfack i Stockholm. Konstfack har utbytesavtal med skolor i andra länder så därför tog jag chansen att plugga på en skola utomlands. Jag var från början intresserad av att åka till Indien men deras terminer passa ...
Läs mer