16 apr 2019

Nu kan du plugga i mobilen

En lärare i mobilen kan hjälpa gymnasieelever med matten. Nu finns en applikation med föreläsningar och exempel att öva på.

– Det är bra att kunna sätta mig på paus, säger läraren Mikael Bondestam.

Allt började med att Mikael Bondestam, lärare i matematik och data på Polhemsskolan i Gävle, lade ut sina föreläsningar i kort form på internet. Responsen blev långt över förväntan. Eleverna gillade att ha magistern på Youtube.

– Det är bra att kunna se mig om och om igen, och kunna pausa, säger Bondestam till TT.

Dessutom är internetläraren tillgänglig dygnet runt.

– Natten före ett nationellt prov i våras hade jag 4 000 träffar, minns Bondestam.

Nästa steg blev att göra övningar som testar om tittaren förstått. Så föddes tanken att skapa en applikation för mobiltelefon. Nu finns en "app" med länk till videoföreläsningarna, plus övningar och prov att testa. Med rätt mobil kan man få en mattestund när och var som helst.

– Den håller reda på vad man kan, och vad man behöver göra. Rätt svar kan ge guldstjärna, fel svar ett rött utropstecken.

Servicen riktar sig främst till elever som läser gymnasiets grundläggande matematik.

– Det är svårt att få djupa kunskaper på det här sättet, påpekar Mikael Bondestam.

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Barn till akademiker röker cannabis

Enligt en ny undersökning är det föräldrarnas inkomstnivå som avgör om barn väljer att röka cannabis eller dricka alkohol. Barn till akademiker röker cannabis, medan barn till lågutbildade super. Så ser resultatet, lite förenklat, ut när Statens folkhälsoinstitut (FHI) kollat drogvanorna i sex skånska gymnasier. En av fyra elever med högutbildade föräldrar har enligt denna undersökning någon ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Satsa på fritiden och få ett försprång

Är du nyfiken och vill lära dig mer? På gymnasiet har du många möjligheter att följa dina intressen. Alexandra Jönerup, 17, läser språk och siktar mot USA. För att få ett försprång redan på gymnasiet har Alexandra Jönerup, 17, satsat på sina fritidsaktiviteter. Hon pluggar det samhällsvetenskapliga programmet med ekonomisk inriktning på Procivitas i Malmö men efter skolan har hon fullt upp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Tjejerna drar ifrån i betygsligan

Tonårstjejer får gärna sitta hemma och råplugga. Jämnåriga killar vill helst vara coola. I Sverige och resten av världen fortsätter tjejerna att dra ifrån i betygspoängen. Flickorna blir allt bättre i skolan samtidigt som pojkarna står kvar och stampar på samma fläck. I går presenterades Skolverkets sammanställning av slutbetygen för vårterminens niondeklassare.
Läs mer