22 apr 2014

Nu utbildas fler mathantverkare

Drömmer du om att bo på landet och att få skapa och sälja din egen ost, kött, bröd eller öl? Nu finns flera ettåriga yrkeshögskoleutbildningar som utbildar till mathantverkare.

Matmedvetenheten ökar, vi vill veta vad vi stoppar i mun, och köper allt oftare lokalt producerad mat. Företag som arbetar med egen livsmedelsförädling har ökat med 56 procent mellan 2007 och 2011 i Sverige och det finns plats för fler. I och med en ökad efterfrågan behövs fler så kallade mathantverkare.  

Mathantverket är på väg tillbaka i Sverige efter att nästan försvunnit i takt med att industrin tog över. Mathantverket skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet och som mathantverkare låter man sina händer och kunskaper styra och man är själv delaktig genom hela processen. Vi använder råvaror som är lokala och använder inga konstgjorda tillsatser eller färgämnen, säger Liv Ekerwald som är utbildningsledare för en ny yrkeshögskoleutbildning till Mathantverkare som startar i Ås utanför Östersund i höst.

Adriana Zonari har gått utbildningen ”Mathantverkare med entreprenörskap” på Folkuniversitetet i Kristianstad. Direkt efter examen öppnade hon sitt mejeri, på gården hemma där hon framställer fem sorters ost, smör, och yoghurtdrycken Ayran.

­Jag har roligt hela tiden, att skapa något är det som omedvetet drivit mig hela tiden. Det finns så otroligt mycket man kan göra med mjölk, säger Adriana Zonari.

Förutom de konkreta kunskaperna var alla bra kontakter man skapade en av de stora fördelarna med att gå utbildningen, tycker Adriana. Hon förstod redan under utbildningen att det skulle finnas efterfrågan på hennes produkter.

– Grossisterna sa till mig att kontakta dem så fort jag var klar med utbildningen, berättar Adriana.

Men att starta eget inom livsmedelsbranschen kräver en stor drivkraft. Strul med myndigheter för att få tillstånd, att hitta rätt försäljningskanaler och konsten att hitta balansen i hur mycket man ska producera är några av utmaningarna Adriana har stått inför under det första året. Jobbar man med känsliga livsmedel som mjölk eller chark är hygienrutinerna centrala.

Tycker man inte om att diska ska man välja ett annat yrke, skrattar hon.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 22 apr 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Rekordmånga kan läsa på distans

Drömutbildningen behöver inte innebära en flytt till någon liten stad långt bort. Rekordmånga YH-utbildningar finns nu på distans.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Urban gardener – en het nyhet

Stadsodling är hett och det speglas även i listan över nya yh-utbildningar. Nu kan du utbilda dig till "Urban Gardener".

Läs mer