Visa allastudier.se som: Mobil

Nu utbildas fler mathantverkare

Drömmer du om att bo på landet och att få skapa och sälja din egen ost, kött, bröd eller öl? Nu finns flera ettåriga yrkeshögskoleutbildningar som utbildar till mathantverkare.

Matmedvetenheten ökar, vi vill veta vad vi stoppar i mun, och köper allt oftare lokalt producerad mat. Företag som arbetar med egen livsmedelsförädling har ökat med 56 procent mellan 2007 och 2011 i Sverige och det finns plats för fler. I och med en ökad efterfrågan behövs fler så kallade mathantverkare.  

Mathantverket är på väg tillbaka i Sverige efter att nästan försvunnit i takt med att industrin tog över. Mathantverket skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet och som mathantverkare låter man sina händer och kunskaper styra och man är själv delaktig genom hela processen. Vi använder råvaror som är lokala och använder inga konstgjorda tillsatser eller färgämnen, säger Liv Ekerwald som är utbildningsledare för en ny yrkeshögskoleutbildning till Mathantverkare som startar i Ås utanför Östersund i höst.

Adriana Zonari har gått utbildningen ”Mathantverkare med entreprenörskap” på Folkuniversitetet i Kristianstad. Direkt efter examen öppnade hon sitt mejeri, på gården hemma där hon framställer fem sorters ost, smör, och yoghurtdrycken Ayran.

­Jag har roligt hela tiden, att skapa något är det som omedvetet drivit mig hela tiden. Det finns så otroligt mycket man kan göra med mjölk, säger Adriana Zonari.

Förutom de konkreta kunskaperna var alla bra kontakter man skapade en av de stora fördelarna med att gå utbildningen, tycker Adriana. Hon förstod redan under utbildningen att det skulle finnas efterfrågan på hennes produkter.

– Grossisterna sa till mig att kontakta dem så fort jag var klar med utbildningen, berättar Adriana.

Men att starta eget inom livsmedelsbranschen kräver en stor drivkraft. Strul med myndigheter för att få tillstånd, att hitta rätt försäljningskanaler och konsten att hitta balansen i hur mycket man ska producera är några av utmaningarna Adriana har stått inför under det första året. Jobbar man med känsliga livsmedel som mjölk eller chark är hygienrutinerna centrala.

Tycker man inte om att diska ska man välja ett annat yrke, skrattar hon.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 22 apr 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-18

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna – i studierna. – Om jag hade vetat det jag vet i dag på gymnasiet, hade studierna varit helt annorlunda.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar.  Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön