Visa allastudier.se som: Mobil

Nu utbildas fler mathantverkare

Drömmer du om att bo på landet och att få skapa och sälja din egen ost, kött, bröd eller öl? Nu finns flera ettåriga yrkeshögskoleutbildningar som utbildar till mathantverkare.

Matmedvetenheten ökar, vi vill veta vad vi stoppar i mun, och köper allt oftare lokalt producerad mat. Företag som arbetar med egen livsmedelsförädling har ökat med 56 procent mellan 2007 och 2011 i Sverige och det finns plats för fler. I och med en ökad efterfrågan behövs fler så kallade mathantverkare.  

Mathantverket är på väg tillbaka i Sverige efter att nästan försvunnit i takt med att industrin tog över. Mathantverket skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet och som mathantverkare låter man sina händer och kunskaper styra och man är själv delaktig genom hela processen. Vi använder råvaror som är lokala och använder inga konstgjorda tillsatser eller färgämnen, säger Liv Ekerwald som är utbildningsledare för en ny yrkeshögskoleutbildning till Mathantverkare som startar i Ås utanför Östersund i höst.

Adriana Zonari har gått utbildningen ”Mathantverkare med entreprenörskap” på Folkuniversitetet i Kristianstad. Direkt efter examen öppnade hon sitt mejeri, på gården hemma där hon framställer fem sorters ost, smör, och yoghurtdrycken Ayran.

­Jag har roligt hela tiden, att skapa något är det som omedvetet drivit mig hela tiden. Det finns så otroligt mycket man kan göra med mjölk, säger Adriana Zonari.

Förutom de konkreta kunskaperna var alla bra kontakter man skapade en av de stora fördelarna med att gå utbildningen, tycker Adriana. Hon förstod redan under utbildningen att det skulle finnas efterfrågan på hennes produkter.

– Grossisterna sa till mig att kontakta dem så fort jag var klar med utbildningen, berättar Adriana.

Men att starta eget inom livsmedelsbranschen kräver en stor drivkraft. Strul med myndigheter för att få tillstånd, att hitta rätt försäljningskanaler och konsten att hitta balansen i hur mycket man ska producera är några av utmaningarna Adriana har stått inför under det första året. Jobbar man med känsliga livsmedel som mjölk eller chark är hygienrutinerna centrala.

Tycker man inte om att diska ska man välja ett annat yrke, skrattar hon.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 22 apr 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

351 beviljade YH-utbildningar

IP-Paralegal, Kommersiell drönaroperatör och Virtual Reality-utvecklare är tre nya utbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan har gett klartecken att starta under hösten 2017 och våren 2018. Nu är det klart vilka yrkeshögskoleutbildningar som får tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta de närmaste åren. Totalt har 351 yrkeshögskoleutbildningar blivit beviljade och kommer förse ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Bästa tipsen för intervjun

Många söker yrkeshögskoleutbildning och intervju är ett steg i urvalet på de flesta skolor. Det här kan du förvänta dig på intervjun. Så förbereder du dig. Till YH-utbildningar är det i genomsnitt 3,7 sökanden per plats. Och vid gallringen av sökande är det inte bara betygen som räknas. – Betyg är inte det viktiga för oss. Intervjuer och tester står för hälften av vår sammanlagda bedömning av söka ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Praktiken: Fixa schlagerdrinken

Sofie Pålssons praktik ledde henne rakt in i hetluften kring Eurovision Song Contest i Malmö.  Utbildningen i turism och ledarskap och en bakgrund inom restaurangbranschen gjorde att hon lyckades få drömpraktiken där hon får vara med och smaksätta Eurovision och själv får skapa schlagerdrinken.  Sofie Pålsson, 26,  pluggar turism och ledarskap på Yh-programmet ”Service Manager for ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön