08 okt 2021

Nu vill vi jobba med skönhet

Industrin för att förbättra sig blir bara större. Det märks inte minst på Nyföretagarcentrum vars siffror visar att år 2004 startades 14 nya företag med inriktning på skönhetsvård – 2010 var siffran 167. Det visar siffror som SVT tagit fram inför starten av tv-programmet ”Skönhetsbubblan”.

– Det är en allmän trend med efterfrågan på att lägga mer och mer pengar och värde på sin kropp, sitt utseende och sin hälsa, säger vd:n Harry Goldman.

I det fallet handlar det om allt från manikyr, vaxning och ansiktsbehandlingar. Vad gäller plastikprocedurer finns ingen statistik, bland annat för att gränsdragningen är svår när man kan beställa botox på internet och injicera själv. Men ordföranden Ulf Samuelson, chefsläkare på Akademikliniken och ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, menar att det går att se genom antalet nya kliniker som växer fram.

– Och på hur många som gör detta på heltid nu. För 20 år sedan utfördes plastikkirurgi på fritid och kvällar lite vid sidan av – nu handlar det om gedigna utbildningar med utvecklingsmöjligheter, säger han.

19 april har SVT premiär för serien ”Skönhetsbubblan” där de i tre avsnitt försöker få grepp om skönhetsindustrin. Att det inte är helt enkelt vittnar faktumet att Socialstyrelsen tillsatt en extern utredare för att se över regelverket, Karin Lindell, om.

– Det händer så mycket på området, just nu främst med fillers, förstoring av läppar och tandblekning. Det är en lukrativ bransch, säger hon.

Utredningen ska vara klar i mitten av juni.

Fotnot: ”Skönhetsbubblan” börjar sändas 21.00 torsdag 19 april  på SVT 1.

Läraren Medine Demirkiran på Gildaskolan i Stockholm.Henry Lundholm

"Jag gillar att pyssla om andra"

Hudanalys, djuprengöring, porrengöring, formning av ögonbryn, ansiktsmassage, mask, ansiktsvatten och dagkräm. Under 90 minuter utför 19-åriga Carolina Ridderstolpe en grundlig ansiktsbehandling på Farah, klasskamrat på Gildaskolan i Stockholm, där de bägge går den ettåriga utbildningen till hud- och spaterapeut.

– Jag gillar att pyssla om andra och är intresserad av hudvård, förklarar hon sitt karriärval.

Efter ett halvårs studier får eleverna även behandla vanliga kunder, som då kommer undan med knappt halva priset mot normalt.

Varje år utbildar Gildaskolan 36 elever, som i de flesta fall snabbt får jobb efter examen. Carolina planerar att arbeta utomlands till att börja med.

– Jag hoppas få jobb på ett kryssningsfartyg och jobba där några år. Sedan kanske jag startar eget, säger hon.

Mer om skönhet

Här lär du dig att bli modell

Maria Forsström och Anders Göransson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu vill vi ta barnen med på kurs

Glöm föräldraledighet med lata dagar i hemmets lugna vrå. Dagens föräldrar vill utvecklas och lära sig nya saker – gärna tillsammans med sina barn. – Vi ser ett starkt ökat intresse för kurser för föräldralediga. Många vill inte bara gå hemma utan tar upp ett gammalt intresse under föräldraledigheten, säger Anna Svensson, marknadskommunikatör på Folkuniversitetet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Vad är en diplomutbildning?

Komvux, YH, lärling, högskola med mera. Vägarna till kunskap är många och en doldis i sammanhanget är diplomutbildningen – vad är det egentligen?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Välkommen till Yrkes-SM, Sveriges jobbigaste evenemang

Har du drömt om att bli murare? Svetsare? Flygmekaniker? Plåtslagare? Målare? Frisör?Grafisk designer? Då kan Yrkes-SM vara något för dig!

Läs mer