20 okt 2021

Nytt gymnasium ska locka till teknikjobb

Allt fler teknikföretag väljer att starta egna gymnasier, med skräddarsydda utbildningar. Ett är Mälardalens tekniska gymnasium, som slår upp portarna i höst. Bakom står ägarföretagen Scania och Astra Zeneca i Södertälje.

Mitt på Scanias företagsområde i Södertälje, i gamla Industrigymnasiets upprustade lokaler, startar nya Mälardalens tekniska gymnasium i höst.

Skolan ägs av Scania och Astra Zeneca och drivs i samarbete med Telge Energi. Med toppmodern teknik och närheten till verkligheten – plus en tusenlapp extra i månaden till duktiga elever – hoppas rektorn Susann Jungåker kunna locka fler unga till jobb inom teknik och industri.

– Många företag saknar personer som kan det praktiska men som även har den teoretiska överblicken. Vi vill ge våra elever både och. En sådan utbildning saknas i dag, säger hon. När verksamheten är i full gång beräknas 500 elever gå här. I höst tar skolan
emot 72.

– Intresset är stort. Över 200 har redan sökt i ett första urval.

Skolan erbjuder ett helt nytt treårigt program, som ska förse ägarföretagen och andra företag i regionen med skräddarsydd kompetens.

Först efter ett första gemensamt år får eleverna välja mellan yrkes- eller högskoleinriktning. Båda är minst tre år och även den praktiska linjen ger allmän högskolebehörighet.

Det nu nedlagda Industrigymnasiet som drivits v Scania sedan 70 år anställde sina elever. Intagningen skedde via intervjuer och hälsokontroller.

Till det nya gymnasiet sker intagningen enbart via betyg. Kraven är också högre. Studiebonusen på 1 000 kronor per månad går till elever som lyckas höja sin studietakt.

Alla elever garanteras praktik på något av ägarforetagen samt en visstidsan- ställning på sex månader efter avslutad utbildning.
 

Fler tekniska gymnasieskolor där näringslivet är inblandat

ABB Industrigymnasium

Skanskagymnasiet

Göranssonska skolan (drivs av Sandvik AB i samarbete med Sandviks kommun)

Göteborgsregionens tekniska gymnasium (ägs av AB Volvo och Volvo Personvagnar AB tillsammans med Göteborg stad)

 

Relaterat

Lönestatistik för yrken

Här finns jobben!

Så väljer du rätt gymnasieutbildning

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Här sjunger naturvetarna ut

Vill du kombinera kör med fysik och kemi? Då finns programmet för dig på ett gymnasium i Stockholm. Ett av de mer populära – och samtidigt ovanligare – programmen i Stockholm är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning mot körsång på Kungsholmens gymnasium. Kampen om platserna är hård. – Många vill sjunga vidare, man mår bra av det vid sidan av studierna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-28

Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever. Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets försl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-05-17

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet. – Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola ...
Läs mer