Visa allastudier.se som: Mobil

Nytt gymnasium ska locka till teknikjobb

Allt fler teknikföretag väljer att starta egna gymnasier, med skräddarsydda utbildningar. Ett är Mälardalens tekniska gymnasium, som slår upp portarna i höst. Bakom står ägarföretagen Scania och Astra Zeneca i Södertälje.

Mitt på Scanias företagsområde i Södertälje, i gamla Industrigymnasiets upprustade lokaler, startar nya Mälardalens tekniska gymnasium i höst.

Skolan ägs av Scania och Astra Zeneca och drivs i samarbete med Telge Energi. Med toppmodern teknik och närheten till verkligheten – plus en tusenlapp extra i månaden till duktiga elever – hoppas rektorn Susann Jungåker kunna locka fler unga till jobb inom teknik och industri.

– Många företag saknar personer som kan det praktiska men som även har den teoretiska överblicken. Vi vill ge våra elever både och. En sådan utbildning saknas i dag, säger hon. När verksamheten är i full gång beräknas 500 elever gå här. I höst tar skolan
emot 72.

– Intresset är stort. Över 200 har redan sökt i ett första urval.

Skolan erbjuder ett helt nytt treårigt program, som ska förse ägarföretagen och andra företag i regionen med skräddarsydd kompetens.

Först efter ett första gemensamt år får eleverna välja mellan yrkes- eller högskoleinriktning. Båda är minst tre år och även den praktiska linjen ger allmän högskolebehörighet.

Det nu nedlagda Industrigymnasiet som drivits v Scania sedan 70 år anställde sina elever. Intagningen skedde via intervjuer och hälsokontroller.

Till det nya gymnasiet sker intagningen enbart via betyg. Kraven är också högre. Studiebonusen på 1 000 kronor per månad går till elever som lyckas höja sin studietakt.

Alla elever garanteras praktik på något av ägarforetagen samt en visstidsan- ställning på sex månader efter avslutad utbildning.


Fler tekniska gymnasieskolor där näringslivet är inblandat

ABB Industrigymnasium

Skanskagymnasiet

Alfal Laval-inriktning på Lunds Tekniska gymnasium i Lund

Göranssonska skolan (drivs av Sandvik AB i samarbete med Sandviks kommun)

Göteborgsregionens tekniska gymnasium (ägs av AB Volvo och Volvo Personvagnar AB tillsammans med Göteborg stad)

Relaterat

Plugga gymnasiet – på IKEA

Ett fjärde gymnasieår är tillbaka

Så väljer du rätt gymnasieutbildning

Jenny Sköld
Senast uppdaterad: 20 apr 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-05-06

Skolan där eleverna väljer lärare

På Hermods gymnasium får eleverna vara med och anställa sina egna lärare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-11

Så funkar den nya betygsskalan

Nu gör den nya betygsskalan sitt intåg i skolan. Med den ska det bli enklare att sätta exakta betyg – men det blir också mycket svårare att nå upp till ett A. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-18

Höj betygen innan det är för sent

Från IG-varning till VG på två veckor. Isabelle vet hur du snabbt vänder dåliga betyg till bra.

Läs mer