Mimaren André Kaliff
21 okt 2021

Plugga mim - jobba med hästar

Vill du arbeta med kroppen, uttrycka dig och hitta nya vägar på scenen? Glöm den vitmålade clownen instängd i en påhittad låda. En mimare gör så mycket mer.

Vad gör en mimare?

- En mimare är en skådespelare som kan uttrycka sig utan ord. Att dra rep och fastna i en box var sådant mimare gjorde på 70-talet. Nu är det dans, regi, skådespeleri, koreografi… Det är en väldigt bred utbildning. I Norden särskiljer man ofta teater och dans. Den visuella fysiska teater som jag är intresserad av och har sett mycket av i övriga Europa, saknas här. Där tycker jag att mimaren kan göra skillnad.

Sommaren 2010 examinerades André Kaliff från Teaterhögskolans treåriga mimprogram i Stockholm. Sedan dess har han medverkat i föreställningen ”6 mimare 6 levande hästar” på Orionteatern, där han delat rörelsemönster med sex svarta frisiska hästar. Tidigare har André utbildat sig vid Vårdinge By folkhögskola och Balettakademin i Stockholm. Han har arbetat med film, dans och teater.

Vilka fördomar möter du?

- ”Gör ni mycket ’glasboxen’?” Många vet ju inte att vi finns. De vet inte ens vad mim är.

Vilka jobb kan en mimare få?

- Det finns mimensembler, de är mestadels inriktade mot barn. Jag skulle tro att 75 procent av all barnteater görs av mimare.

- Jag känner att jag gått en genväg med den här utbildningen. Jag kan jobba som dansare, skådespelare… Det är många mimare som är koreografer och regissörer.

Andra utbildningar som tar dig till scenen

Koreograf

Regissör

Estetiska programmet

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Skaffa kunskap och gör världen bättre

Plugga utbildningarna som hjälper människor och miljö. AllaStudier hjälper dig hitta utbildningar och länkar. Läs också om Rebecca och Sofia som kämpar för kvinnors rättigheter. Kämpa för mänskliga rättigheter i FN, jobba som volontär under gymnasietiden, utveckla miljövänliga energikällor eller ordna poliovaccinering åt barn. Det finns många sätt att göra världen till en drägligare plats att leva ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tjäna tillbaka studielånet på en dag

Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Språket ger dig drömjobbet

Vill du ha ett spännande jobb och en internationell karriär? Peter har fått tre Nobelpris tack vare sina språkkunskaper. Här får du hans bästa tips.

Läs mer