07 okt 2021

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om.

Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska.

– Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48. Då får jag nästan 20 år i yrket, vilket inte är så pjåkigt, säger hon och skrattar.

Anna Helmerson är inte ensam. Enligt statistik från Verket för högskoleservice (VHS) är utbildningar till lärare, studievägledare och sjuksköterska de populäraste valen bland personer äldre än 35 år som väljer att byta karriär.

– Det stora flertalet studenter äldre än 35 år hittar vi bland påbyggnads- och distansutbildningar, vilket ju inte är så konstigt. Det kan handla om olika typer av specialiseringar och mastersutbildningar. Men bland dem som påbörjar en helt ny utbildning är sjuksköterska och lärare de vanligaste valen, säger Ellen Almgren, utredare på Högskoleverket.

TT

Läs mer:

Plugga mitt i livet – så funkar det

Så lyckas du på distans

Utbildning för dig som jobbar

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Facebook avslöjar var du ska jobba

Dina statusuppdateringar berättar mer än du tror. En kvarts miljon har redan fått sin framtid läst. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, driver en sajt där du får reda på vad du ska bli. En ”maskin” läser av dina statusuppdateringar på Facebook och räknar ut vad som passar bäst. Sidan har fått över 250 000 besökare sedan 11 november. – Vi vill peka på att våra utbildningar ger en bred ingång till ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Jobben som är svårast att rekrytera till

36 procent av arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Här är jobben som är svårast att hitta rätt arbetskraft till. En undersökning som arbetslivspanelen ManpowerGroup genomför varje år visar att svenska företag får det allt svårare att hitta rätt personal. 2011 uppgav 17 procent av tillfrågade arbetsgivare att de hade problem med att rekrytera personal med rätt kompeten ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-17

Fira alternativt på Uplands

Utbytesstudenter, barnfamiljer, äldre, hemlösa, eller helt enkelt de som vill uppleva en annorlunda jul. Alla är välkomna när Uplands Nation alternativa julfirande slår upp dörrarna klockan tolv på julafton. Joel Teran, 27 är en student med många järn i elden just nu. Samtidigt som han pluggar sista terminen på juristprogrammet i Uppsala organiserar han Uplands nations traditionsenliga alternativ ...
Läs mer