16 apr 2019

Regeringen får kritik – från egna leden

Regeringen får bakläxa för sin hantering av gymnasiereformen. Ett enigt utbildningsutskott vill återuppta förhandlingarna om finansieringen av den nya gymnasieskolan.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att gymnasiereformen är underfinansierad, eftersom regeringen samtidigt skär ner statsbidraget till kommunerna. År 2015 minskar bidraget med två miljarder kronor.

SKL får nu stöd av ett enigt utbildningsutskott i kravet på nya förhandlingar om bidraget.

Det är olyckligt att förhandlingarna avbröts, anser Margareta Pålsson (M), ordförande i utskottet.

– Vi kan konstatera att de ekonomiska konsekvenserna fortfarande är omdiskuterade. Vi betonar vikten av att finansieringsprincipen följs, vilket innebär att regering och riksdag inte får lägga på kommunerna nya uppgifter utan att samtidigt skicka mer pengar, säger hon.

Margareta Pålsson (M) vill inte kritisera sin egen regering, men tycker att departementet kunde ha varit smidigare i kontakten med SKL.

Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg hänvisar till SKL:s bedömning att 4 000 gymnasielärare riskerar att sägas upp till följd av det sänkta statsbidraget.

– Det får inte bli så att vi implementerar en gymnasiereform som innebär allvarliga kvalitetssänkningar i verksamheten, säger han.

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hotell- och turismprogrammet

Har du ett stort intresse av olika människors traditioner och kulturer? Är du själv organiserad, och brinner för service och bemötande? På gymnasiets Hotell- och turismprogram läser du ämnen som marknadsföring och planering, liksom engelska och turism. Du kan välja två olika inriktningar på denna utbildning: Guide medellön: 27 600 kr.Som guide är du specialist på en viss ort, ett område ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Naturbruksprogrammet

Vill du jobba med djur och älskar natur passar detta program som handen i handsken. Utbildningen är mycket bred och du lär dig det mesta mellan jordbruk och arbetsmiljöfrågor. Efteråt kan du jobba med allt från hundar till att köra skogsmaskin. De här fyra inriktningarna kan du välja emellan: DjurInriktningen för alla djurvänner som vill jobba med just djur i framtiden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-06

Lärare varnas för tuschstraff

En högst ovanlig bestraffning har lett till att en lärare nu blir varnad. Lärarens bestraffning märktes. Han plockade fram en tuschpenna och målade de två eleverna i ansiktet inför de andra eleverna. De två hade kommit för sent till en lektion. Arbetsgivaren anser att lärarens agerande var i högsta grad olämpligt och ger nu honom en varning, rapporterar Hallands Nyheter.
Läs mer