08 okt 2021

Räkna ut ditt meritvärde

När det är konkurrens om platserna till högskolan bedöms du utifrån dina gymnasiebetyg och meritvärdet. Så här räknar du ut ditt meritvärde.

Här kan du räkna ut ditt meritvärde automatiskt. Om du hellre vill räkna ut det manuellt, följ instruktionerna nedan.

1. Bokstaven blir siffra

Varje betyg får ett siffervärde enligt följande:

A : 20
B : 17,5
C : 15
D : 12,5
E : 10
F : 0

2. Räkna ut ett siffervärde för varje betyg

Siffervärdet för varje betyg multipliceras med kursens gymnasiepoäng. Exempel: betyg B i en kurs som omfattar 100 gymnasiepoäng ger 17,5 * 100 = 1750. På det här sättet räknar du alltså fram betygsvärdet för varje kurs. Tänk på att betyg i utökad kurs bara räknas med om det krävs för behörighet eller ger meritpoäng. Gymnasiearbetet räknas inte med.

3. Lägg ihop alla betygsvärden

Lägg ihop alla de betygsvärden du har i ditt betyg. Summan du får fram blir ett värde mellan 24 000 och 48 000.

4. Dela summan med den totala poängen

Det sammanlagda betygsvärdet delar du sedan med den totala poängsumman för de betygssatta kurser (F, E, D, C, B, A) som ingår i ditt slutbetyg.

Det tal du då får fram är maximalt 20,00. Det avrundas till två decimaler.

5. Kom ihåg kompletteringar och meritpoäng

För att få fram jämförelsetalet ska du också räkna med kompletteringar som krävs för behörighet och de kompletteringar du gjort för att höja ditt jämförelsetal. Har du meritpoäng läggs de sedan till. Jämförelsetal plus meritpoäng ger ditt meritvärde. Ditt meritvärde kan högst bli 22,5.

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Guide: Så går gymnasievalet till

Nu är det dags att söka till gymnasiet. Ska du bli cirkusartist, matematiker eller tolk? Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips. OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor. Testa dig själv Test: Vilket gymnasieprogram passar dig? Läs mer om antagning & ansökan till gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Res jorden runt för att ge service

Vill du syssla med turism, leda människor och göra karriär utomlands? Inom servicebranschen finns alla sorters arbetsuppgifter. Och jobben blir bara fler. "Besöksnäringen", det man i branschen kallar jobb på exempelvis nöjesparker, musikfestivaler och hotell, är en stor och mångfacetterad bransch. Du kan få jobba som chef på stora hotell, servera i baren på lyxrestauranger, leda evenemang och koor ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tjejer släpps inte in i byggbranschen

Fler och fler tjejer söker sig till gymnasieprogram inom el, bygg och fordon. Men trots viljan att trotsa invanda könsroller har unga kvinnor svårt att slå sig in på arbetsmarknaden. Antalet kvinnliga sökande till de traditionellt manliga yrkesförberedande programmen på gymnasiet har ökat på många fronter. Men flera faktorer bidrar till att mansdominansen i vissa yrken bibehålls.
Läs mer