Visa allastudier.se som: Mobil

Så hanterar du prestationsångest

Ångest är något som alla mer eller mindre känner ibland. Vare sig det är inför ett nytt jobb, en svår uppgift eller inför en tenta så påverkar den oss människor. Hur kan man då göra för att dämpa ångesten? Vi tog hjälp av psykologen Tiina Nilsson.

Varför får man ångest?
– Vi människor får ångest av många olika anledningar. Just inför tentor kan det bero på att ordet tenta i sig väcker en automatisk tanke om att ”jag kommer inte klara detta”. Det kan exempelvis bero på att du har tidigare erfarenheter med underkända tentor, vetskapen om att du inte har pluggat tillräckligt eller att alla dina kursare är oroliga och att det smittar av sig på dig.

Vad är egentligen ångest?
– Ångest är en naturlig och obehaglig känsla som kan ses som kroppens egen varningssignal. Ångest kan även beskrivas som en stark oro.

Hur ska man tänka för att dämpa ångesten?
– Fundera på vad det är som ger dig ångest, försök strukturera upp vad som väcker störst obehag hos dig. Om du lyckas identifiera det, fundera kring dina möjligheter att påverka och förändra förutsättningarna. Vilka faktiska möjligheter har du att agera? När du gjort vad du kan kvarstår förutsättningarna som du inte kan påverka, premisserna som du måste acceptera. Att hantera och acceptera ångest är en tuff uppgift och när du klarar av att stå ut har du tillägnat dig ett värdefullt verktyg inför nästa ångestladdade situation.

Vad kan man göra praktiskt för att få en ljusare tillvaro under studierna?
– Det är viktigt att du skapar en upplevelse av att studietiden är meningsfull för dig, både gällande själva jobbet eller studierna men även fritiden. Strukturera så att de känns hanterbara. Balansera med fritidsintressen som ger dig glädje och energi. Prioritera inte bort dem när det nalkas tentor eller uppgifter, det är då du behöver påfyllning av energi.

Vilka drabbas främst av ångest?
– De flesta drabbas av ångest i någon grad. Olika förutsättningar utifrån vår genetik, vår personlighet och det sociala sammanhang vi lever i påverkar sannolikheten att vi får ångest och graden av den.

Hur vet man att man har ångest?
– Ångest påverkar våra tankar och ger kroppsliga reaktioner. När du oroar dig kan du uppleva att du får svårt med koncentrationen och att du ältar kring det som ger dig ångest. Du kan bli rastlös och orolig i magen, få spänningar i nacke och axlar och förhöjd puls. Vid kraftig ångest kan det vara så att du får tunnelseende, upplever att du får svårt att andas och känner ett tryck över bröstet.

PrivatHantera ångesten: Tiinas bästa tips

IDENTIFIERA
Identifiera vad som ger dig ångest. Vad kan du påverka och vad måste du acceptera?

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR
Skapa förutsättningar för att minska onödig ångest. Inför tentor kan det handla om att läsa på i god tid eller inför arbetsintervjun om att vara påläst och väl förberedd.

REGELBUNDNA VANOR
Ät, sov och träna regelbundet.

UTMANA
Undvik inte ångestfyllda situationer, våga utmana dig för att ångesten ska minska på lång sikt.

ACCEPTERA
Försök acceptera att du har ångest och att det är en naturlig del av livet. Känner du att din ångest begränsar dig och hindrar dig i vardagen rekommenderar jag att du kontaktar närmaste vårdcentral för rådgivning.

  Läs mer:

  Ta kontroll över studiestressen

  Så sätter du första tentan

  Ryck upp dig och bli färdig

  Öva dig på att vara strukturerad

  Calle Magnusson/Metro student Magazine
  Senast uppdaterad: 21 aug 2015

  Du kanske också är intresserad av:

  Senast uppdaterad: 2019-12-17

  Bästa tipsen: Så pluggar du effektivt

  Norah pluggar bioteknik samtidigt som hon driver företag. Förra året utsågs hon till en av landets 100 främsta supertalanger. Här ger hon sina bästa tips. Förra året blev Norah Sakal, 22, utsedd till nummer 91 på Veckans Affärers lista över årets 100 ”Supertalanger”. I motiveringen nämndes att Norah, vid sidan av studierna till civilingenjör med inriktning mot bioteknik vid KTH, jobbade på tr ...
  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2019-04-16

  Plugga in böcker på rekordtid

  Vässa din studieteknik med snabbläsningsteknik i höst. Om du bara ska lägga tid på att lära dig en ny studieteknik i höst så är speedreading ett klokt val. Snabbläsningsteknik gör att du kan tillgodogöra dig mycket litteratur på kort tid. Den hjälper dig dessutom att snabbt se sammanhang och identifiera huvudbudskapet i varje text. Snabbläsningsteknik ökar inte bara din läsförståelse.
  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2019-12-16

  Så glänser du på presentationen

  Ett prov, seminarieuppgift eller grupparbete avslutas ibland med en muntlig presentation. Men… hur ska jag göra då? Vi har pratat med en expert. Varje dag träffar Sonja Entzenberg studenter som behöver hjälp med sina muntliga presentationer. Hon är föreståndare för språkverkstaden vid Uppsala universitet, där studenter får handledning i muntlig och skriftlig framställning.
  Läs mer
  Jobb & Lön

  Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

  Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

  Till Jobb & Lön