kvinna vid dator
11 aug 2022

Så kniper du stipendiet

Som student har du möjlighet att söka många olika stipendier. Det krävs en hel del arbete för att göra en stipendieansökan, men det kan vara väl värt mödan.

Vägarna att ska stipendium är många. Bara i Sverige finns det tiotusentals stiftelser som delar ut stipendier till olika ändamål. Sedan tillkommer bland annat kommuner, länsstyrelser, församlingar och skolor.

Varje år delas stipendier ut för miljarder kronor till alla tänkbara ändamål. Bland de vanligaste stipendierna hittar man studier, idrott,  hantverk, kulturella projekt, vård, rehabilitering och sociala ändamål.

När det gäller utbildning finns det en mängd stipendier som instiftats för att hjälpa studenter på olika sätt. Man kan få pengar för studier från grundskolan och upp till och med universitetsnivå. Det kan röra sig om långa utbildningar eller korta kurser både i Sverige och utomlands.

Framförallt ges bidrag till kurslitteratur, kurs- och terminsavgifter, hyra, resor praktik, examensarbeten och forskningsprojekt. Krav på ålder, kön, social bakgrund och maxinkomst kan också förekomma.

Lyckas med din ansökan

Börja alltid med att kontakta stipendieförvaltaren för att ta reda på detaljer kring stipendiet. Fråga också om du ska fylla i en särskild ansökningsblankett eller om det räcker med att du skriver ett ansökningsbrev. Kolla också vilka bilagor och handlingar stipendieförvaltaren vill ha och kontrollera om det finns ett sista ansökningsdatum. Lägg sedan tid på ditt ansökningsbrev och skräddarsy det.

Vem är du?
Berätta kort om dig själv och framhäv det som är meriterande.

Varför söker du?
Varför söker du stipendiet och vad ska du använda pengarna till?

Varför just du?
Konkurrensen är hård. Försök därför få den som läser att tycka att du är värd stipendiet.

Tänk på formen
Skriv max en A4 och dela in texten i stycken. Var noga med att rensa bort stavfel. Låt någon annan läsa igenom.

Hur nås du?
Glöm inte lämna telefonnummer, adress och mejladress så att du kan bli nåd.

Glöm inte bilagorna

Meritförteckning
Innehåller uppgifter om utbildning och eventuell arbetslivserfarenhet, förtroendeuppdrag, kunskaper och andra meriter som kan vara av intresse.

Betyg och intyg
Det är viktigt att skicka med alla betyg och intyg som du tror kan öka dina chanser.

Rekommendationsbrev/referenser
Be en lärare, tränare arbetsgivare eller annan trovärdigt person att skriva ett rekommendationsbrev som du kan skicka med ansökan. Lämna också namn och telefonnummer till ett par referenser. Glöm inte att förbereda dina referensperosner i förväg om att de kan bli kontaktade av stipendieförvaltaren.

Kostnadsplan
Specificera dina utgifter i en kostnadsplan. Vad som ska tas upp beror såklart på vad du söker stipendiet för.

Övriga bilagor
Här kan det röra sig om information om du ska köpa en särskild utrustning eller en projektplan. Ibland krävs det att du skickar med personbevis eller en kopia av din deklaration.

Senast uppdaterad: 11 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Matrix på riktigt – soldater förbereder sig med hjälp av simulationer

Hur verkligt kan ett dataspel bli? Och hur likt ett dataspel kan verkligheten bli? En forskarstudent har skapat simulationer av verkligheten. Doktoranden Charlotte Sennersten disputerade 10 november vid Blekinge Tekniska Högskola med avhandlingen ”Model-based Simulation Training supporting Military Operational Processes”. I studien har hon följt officerare som ska tränas för uppdrag i Afghanista ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

En utbildning för utvecklingsstörda

I höst startar Högskolan i Gävle en utbildning som är anpassad för studenter med utvecklingsstörning. Högskoleutbildningen, som är den första i Sverige i sitt slag, kommer under det första året att vara öppen för åtta studenter. Under tre år ska de läsa 120 högskolepoäng inom området hälsa, enligt ett pressmeddelande. – Personer med utvecklingsstörning är en grupp med förutsättningar som ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-10-16

Högskolan blev en ögonöppnare

Josefin Enström tänkte sig att flytten till Norrland skulle vara tillfällig, hon skulle plugga och sedan återvända till Stockholm igen. Men högskoletiden fick henne att se Norrland med nya ögon. Nu utvecklar hon rymdturism i Kiruna. Efter gymnasiet var det inte alls självklart att läsa vidare på högskola för Josefin Enström. – Jag hade inställningen att ”jag behöver minsann inte plugga för att kom ...
Läs mer