School is cool – för IB-studenter
21 okt 2021

School is cool för IB-elever

De pluggar på Sveriges främsta IB-program och tycker att ”School is cool”. Studienördar enligt vissa, smarta karriärister enligt andra. Framförallt har de fattat grejen med att leva i en global värld.

– Den typiska IB-eleven är ambitiös och intresserad av internationella frågor, säger Martin Roth, IB-koordinator på Malmö Borgarskola.

Skolan är Sveriges bäst presterande IB-skola och utländska universitet står på rad för att få komma till skolan och rekrytera eleverna. En mycket hög andel av de elever som pluggat här pluggar vidare på universitet utomlands inom ett par år efter avslutat diplom.

Ambitionen det viktiga

– Jag skulle vilja säga att de som går här är inte nödvändigtvis smarta, men är ambitösa och vill studera. Det är väldigt motiverande att plugga i en sådan miljö, det finns många att se upp till, säger Frederick Nilsson som går IB-programmet på Malmö Borgarskola.

Och IB-programmet vinner mark just nu. Från att från början vara riktat framförallt mot diplomatfamiljer så riktar det sig i dag mot alla som tänker sig en internationell karriär. Undervisningen sker helt på engelska och sättet undervisningen är uppbyggd på förbereder eleverna på bästa sätt för universitetsstudier. Här handlar det mindre om att råplugga in detaljkunskaper och mer om att förstå sammanhang, tänka kritiskt och självständigt hitta vägar på ett givet mål.

– Alla borde gå IB, säger Frederick och förklarar att många av hans bekanta har gått IB och hävdar att man får rejält försprång på universitetet genom att ha gått IB-programmet.

Samma innehåll och prov över hela världen

En stor fördel med programmet är att innehållet och proven ser likadant ut i hela världen. Det är en av anledningarna till att Pooja Patel valde IB.

– Jag är ursprungligen från Indien och har även bott i Tyskland. Skulle jag flytta så kan jag lätt transferera till ett annat IB-program, säger Pooja som föredrar att prata engelska eftersom det är hennes modersmål. Hon förstår svenska men pratar bara engelska med familj och vänner.

Engelskan inget problem

Den vanligaste frågan som kommer upp när man pratar om IB är hur man ska klara av att plugga på engelska.

– När jag säger att jag går IB blir folk imponerade och hävdar att de aldrig skulle fixa att plugga på engelska. Men det har inte varit några problem. Och det är inte så som många tror att man pratar engelska precis hela tiden. De flesta av mina kompisar är svenskar och de pratar jag oftast svenska med, säger Pooja.

Inga prov förrän sista månaden

På IB-programmet har man inga prov förrän sista månaden det tredje året. Då är det final exams och man tentar av allt man lärt sig under programmet. Men Martin säger att det låter värre än vad det är. De sista två åren förbereds eleverna på final exams.

– Det är klart att man är nervös på själva testdagarna men de flesta känner sig nog redo, säger Martin.

– Och man får tänka "pain is temporary, glory lasts forever", säger, Frederick och skrattar.

Tips till dig som funderar på IB-programmet

  • Var inte rädd för engelskan.
    Många är rädda och tror inte att de ska klara det, men det är normalt inga problem för svenskar som har goda grundkunskaper i engelska.
  • Satsa lite extra på plugget redan på högstadiet.
    Det har du igen senare.
  • Tro inte att du behöver ha toppbetyg för att lyckas.
    Huvudsaken är att du har intresset och ambitionen.

Mer om programmet:

Fakta: IB-programmet

Sökfunktion: Hitta din IB-utbildning i Sverige

Johanna Boussard


Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Bygg- och anläggningsprogrammet

Gillar du att arbeta med händerna? Funderar du till exempel på att bli snickare, målare, murare eller plåtslagare? På bygg- och anläggningsprogrammet får du chansen att lära dig just dessa saker, plus en massa annat nyttigt, som att driva ett eget företag inom det yrke du tänker jobba med. Dessa fem inriktningar finns att välja: Byggnads- och ventilationsplåtslageri står i fokus på denna inriktnin ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Kändisar vikarierar på gymnasium

Den här veckan tas ett nytt grepp i kampen mot lärarbristen. Svenska kändisar överraskningsvikarierar på gymnasieskolor runt om i Stockholmsområdet. Sverige är i stort behov av lärare, speciellt inom ämnesutbildningar som naturvetenskap och teknik. I media diskuteras dagligen lösningar på hur vi måste förbättra skolan, men vi talar sällan direkt till ungdomarna -­‐ våra framtida l ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-09

Eleverna väljer lärare

På Hermods gymnasium får eleverna vara med och anställa sina egna lärare.

Läs mer