Sista chansen för gymnasievalet
18 okt 2021

Sista chansen för gymnasievalet

I morgon är det sista dagen för Stockholms niondeklassare att göra sina gymnasieval. Årskullen blir den första att gå de nya gymnasieprogrammen – och dessutom införs den nya betygsskalan i höst.

Femtonåriga kamraterna Maria Golas, Monika Mizgalewicz, Gabriella Krohn och Jacob Linder på Alfaskolan i Solna har alla bestämt sig vad de ska välja.

– Jag vill bli läkare men är inte helt säker på vilken skola jag ska ta. Men det kan jag ju ändra vid omvalet, säger Maria.

Precis som Monika och Jacob har hon valt naturvetenskapliga programmet. Gabriella vill bli mäklare och har valt ekonomiprogrammet.

– Jag vet inte vad jag vill göra sedan, bara att jag ska plugga vidare, och därför har jag valt ett brett program, säger Jacob.

Innan de gjorde sina val har alla fyra läst information om olika utbildningar, pratat med sina föräldrar och besökt ett flertal skolor.

– Ett bra tips är att inte bara gå och kolla på skolan när det är öppet hus, utan försök att komma dit en vanlig dag också, tipsar Gabriella.

Sök och hitta din gymnasieutbildning på gymnasium.se

Josefin Svenberg

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

4-årigt gymnasium för ingenjörer

Teknikprogrammet får ett extra år på två skolor. Enligt Folkpartiet finns stor efterfrågan på gymnasieingenjörer. Från och med 2011 går det att bli gymnasieingenjör igen i Stockholm. Då inför två gymnasieskolor ett fjärde år på teknikprogrammet. Meningen är att eleverna ska gå ut med en yrkeskompetens som kan ta dem direkt in i arbetslivet. – Det finns en väldigt stor efterfrågan hos industri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Visst kan du ångra ditt gymnasieval

Gymnasievalet innebär stor beslutsångest för många niondeklassare – men lugn. Det finns chans att ångra sitt val. Hitta rätt i gymnasiedjungeln Hitta din gymnasieutbildning Fakta: Gymnasieprogrammen Nu är det dags att välja till gymnasiet – ett val som innebär beslutsångest för många nior. För vad händer om jag väljer fel? – Jag är absolut orolig för att till exempel hamna i en klass som inte pass ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-07

Få högsta betyg som Lisa Simpson

Eller underkänt som Bart? De nya betygen från A till F är här.

Läs mer