Skaffa bättre koll på hur hjärnan jobbar när du läser så blir du mer effektiv i ditt pluggande. Tomas Dalström, författare till boken Bäst i text, tipsar om hur du läser för att komma ihåg.
Tomas Dalström är föreläsare och författare till boken Bäst i text som handlar om hur hjärnan fungerar i läs- och skrivprocessen. Enligt honom är dagens multitasking-kultur ett hinder när det gäller att få information att programmeras i minnet. När vi gör många saker samtidigt och ständigt är uppkopplade för att kolla sociala medier, mail och sms, får hjärnan helt enkelt inte ro att jobba med de viktiga sakerna.
– Inlärning kräver pauser, pauser när vi inte gör någonting och hjärnan får tid att bearbeta det vi läst. Det är ett problem i dag när de allra flesta är multitaskers, en aktuell undersökning visar att vi tittar på mobiltelefonen i snitt 150 gånger på 16 timmar. Pauserna fylls med detta, som hjärnan istället måste jobba med, säger Tomas Dalström.
För att komma ihåg det man läser är trixet att få långtidsminnet att registrera informationen. För att lyckas behövs minneskrokar, det vill säga någonting du tidigare har varit med om, att hänga upp informationen på. Därför är det lättare att komma ihåg det du läser om du tidigare läst artiklar eller gått på föresläsningar om ämnet. Repetition är också centralt för långtidsminnet.
– Tänk dig hjärnan som en slät klump med modellera. Första gången du kommer i kontakt med något, så lämnar det ett avtryck i hjärnan. Någon har sagt att det är som att dra en tunn linje med lillfingernageln i leran. När du upprepar det blir strecket djupare. Och ju djupare det är, desto lättare går det att komma ihåg det du pluggar. Eller att spela gitarr, dansa, åka skidor och så vidare.
Tomas tips för att komma ihåg det du läser
1. Börja i tid, det är bättre med en timma om dagen i 10 dagar - än 10 timmar en dag. Det krävs tid för hjärnan att sätta samman ny information till mönster; till förståelse. För det krävs reflektion med pauser mellan (lerklumpen).
2.Använd mobilen för att repetera. Skriv ner det du vill komma ihåg. Sätt på alarmet - försök komma ihåg - kolla. Gör det på typ bussen, gymmet eller när du bara tar det lugnt. Sätt upp en post it-lapp på spegeln och repetera - flytta den efter någon dag för då ser du den inte. Repetition är kunskapens motor.
3. Lita på din hjärna. Den arbetar hela tiden i bakgrunden utan att du är medveten om det. Den kopplar det du repeterar till den information du redan har i långtidsminnet, sorterar in den och skapar ny förståelse och kunskap.
4. Plugga 50 minuters pass i lugn och ro. Stäng av mobilen och kolla inte Facebook på datorn. Även musik du gillar stör inlärningen. Ta en kort paus. Du kan eventuellt kolla mail etcetera - men tänk på att det kan dra igång en massa tankar som distraherar.
Mer om studieteknik och minne
Så blir du världsmästare i minne
Johanna Boussard