25 jul 2022

Skärp dig och bli klar med uppsatsen

Blir uppsatsen aldrig klar? Då är det dags att ta dig i kragen. Vi har pratat med en expert som vet hur du ska göra.

– Våga skriva ”operfekt”. Det är bättre än att inte skriva alls!

Rådet kommer från Carina Carlund, samordnare för språkhandledningen vid Göteborgs universitet. Genom åren har hon träffat många studenter som har släpat efter med uppsatsen. Hon vet hur du slipper skrivkrampen. 

– Boka in träffar med språkhandledningen, det finns vid många universitet. Berätta vad du har gjort och vad du vill göra. Pratandet är ett bra sätt att komma vidare. Var inte kritisk mot dig själv, våga producera text. Det första du skriver är aldrig färdigt, skriv om och skriv om igen.

Carina säger att om uppsatsen har släpat länge kan det vara bra att börja med det du tycker är roligast, eller enklast. När du skriver på en dator behöver ingen veta var du har börjat. Sätt upp ett mål och bestäm när uppsatsen ska lämnas in. Hämta ut andra uppsatser, läs och bli peppad.

Några vanliga missar är enligt Carina att man är för tidsoptimistisk och väntar på att inspirationen ska komma.

– Våga ha tilltro till din förmåga, det måste inte vara helt perfekt. Det handlar om att skriva över huvud taget, att planera in skrivtid och att belöna sig efteråt. Säg att ”nu skriver jag det här och sen får jag ta en kaffe eller gå på bio” säger Carina.

Carinas tre tips för att bli färdig med uppsatsen

  • Bestäm en tid. Bestäm en tid när uppsatsen ska lämnas in. Ta kontakt med din handledare och var drivande. Du som student måste vara aktiv för att uppsatsen ska bli klar.
  • Prata om det. Prata, bolla med en kompis eller handledare om vad som är bra eller behöver förbättras i uppsatsen. Formulera problem och sätt ord på vad du har gjort och vad du vill göra.
  • Ta hjälp av andra. Förbered dig, titta på hur andra gör. Gå på andras opponeringar och lyssna. Vissa går upp på råmanus, bearbetar och skriver klart efter opponeringen. Ta reda på vad som förväntas av dig.

Intervju från 2011

Senast uppdaterad: 25 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-09-19

Skaffa klippkort hos en studiestöttare

Cecilia Arana köpte klippkort till en professionell studiestöttare. Fick hjälp av dansk student. På grund av de höga betygskraven till läkarlinjen i Sverige sökte sig Cecilia Arana i stället till Odense i Danmark, där hälften av studenterna kommer in via intervjuer – efter ett godkänt danskt prov som liknar högskoleprovet. Det var bara ett problem: – Jag förstod ju inte ens vad korvgubben i pölse­ ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-14

5 pluggtips från Allakando - Privatundervisning, kurser & läxhjälp

Vi på Allakando jobbar dagligen med läxhjälp och vi måste erkänna att vi älskar plugg – att få lära oss nya saker och att utvecklas som personer. Här kommer våra bästa pluggtips!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-19

Så läser du upp dina betyg i matte

Om du läser upp dina betyg i matematik så kan det innebära en ny chans i livet. En ny behörighet öppnar möjligheter att komma in på en högre utbildning och starta en ny karriär. Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Matematikvideo.se

Läs mer