03 jul 2019

Sommarjobbet ledde till fast tjänst

För Signe Björnholdt Böll, som läst till rymdingenjör, gav sommarjobbet en fast tjänst. Och även för den som inte får den möjligheten kan sommarjobbet ge chans till värdefull erfarenhet. Rektyrerare märker en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba.

Sommarjobbet kan bli språngbräda in på arbetsmarknaden
För Signe Björnholdt Böll, som läst till rymdingenjör, gav sommarjobbet en fast tjänst. Och även för den som inte får den möjligheten kan sommarjobbet ge chans till värdefull erfarenhet. Rektyrerare märker en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba.

LÄS MER: Yh-pluggen som leder flest i jobb

I mars, april börjar arbets­givare se över sina rekryteringsbehov inför sommaren, då den ordinarie personalen går på semester. Jens Nordquist, operativ chef på rekryteringsföretaget Academic Work, har redan märkt en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba, särskilt inom ekonomi, administration och kundtjänst.

– Det är ett stort sug efter studenter, som är en väl­utbildad grupp och som kan komma in och bidra med nyckelkompets. Den här sommaren ser vi en efter­frågan som är någonstans kring 30 procent högre än förra året.

STUDIEFAKTA: Så fixar du sommarjobbet

För Signe Björnholdt Böll, som har läst till rymdingenjör på KTH, ledde sommarjobbet in på lite oväntade vägar. Från att ha jobbat på Rymdbolaget (som äger raketuppskjutningsbasen Esrange i Kiruna) har hon nu landat i ett lite mer ”jordnära” jobb, på Teracom – som äger och driver det svenska marknätet för radio och tv.

– Teracom tog emot felanmälningar åt Rymdbolaget. Det är inte helt inom mitt område, men jag tyckte att det verkade intressant.

Via Academic Work fick hon först sommarjobb som konsult på Teracom, men blev kvar och är numer fast anställd på företaget. 

– Jag har några tentor kvar, men det jättekul att vara med från början och jag lär mig massor. Det kommer jag att ha nytta av om jag sedan vill gå tillbaka till mitt ”riktiga” område.

Även om sommarjobbet inte leder till fast jobb alla gånger, är det en klar konkurrensfördel efter studierna, enligt Jens Nordquist.

– Arbetsgivare värde­sätter arbetslivserfarenhet otrolig högt. Man får ofta ta ett ganska stort ansvar på sommaren när inte ordinarie personal är inne och utvecklar egenskaper hos sig själv. Man kan också lära sig uppgifter och system, vilket ger en fördel när man sedan söker jobb.

Därför ska du sommarjobba

Tre bra saker med att sommar­jobba under ­studierna.
1. Konkurrensfördel. Sommarjobbet kan ge kunskaper om olika system och arbetsuppgifter som ger en konkurrensfördel på arbetsmarknaden.
2. Referenser. Gör du bra i  från dig så kan du få värdefulla referenspersoner när du söker jobb efter studierna.
3. Personlig utveckling. Du utvecklar olika egenskaper hos dig själv och kan ta reda på var i arbetslivet du passar bäst. Tipsare: Jens Nordquist, ­Academic Work



Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kontakter – vägen från studier till jobb

En utbildning är inte alltid en garanti för jobb. Ofta behöver du ett väl utvecklat kontaktnät. Rekryteringskonsulten ger sina bästa tips. Jonna blev trummis i rockbandet Glasvegas. Alla utbildningar leder inte direkt till jobb. Och i de branscher där du är eftertraktad kanske du vill få in en fot på just en viss arbetsplats. Oavsett om du läst idéhistoria, medicin, pedagogik eller systemutveckli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Erfarenhet viktigare än bra betyg

75 procent av 600 tillfrågade chefer tycker att arbetslivserfarenhet väger tyngre än bra betyg när de anställer. Just nu är tusentals nyexade studenter redo att söka jobb. Men hur viktiga är betygen? Inte så viktiga om vi får tro de drygt 600 chefer som tillfrågats i Centric Professionals undersökning. Frågan som ställdes handlade om vad de ansåg vara viktigast om de skulle anställa en ung tjej el ...
Läs mer