Sök utbildning 👉

Språkkurser utomlands

Att studera språk i landet det talas är bra mycket mer effektivt än att rabbla glosor i ett svenskt klassrum. Lär dig ett språk snabbt, träffa människor från hela världen och få massor av upplevelser genom att gå en språkkurs utomlands.

Kurser för alla – oavsett förkunskaper

En språkkurs utomlands är öppen för alla, oavsett vilka förkunskaper i språket man har. Du kan alltså vara helt nybörjare. För att skolan ska kunna bedöma vilken språknivå du har anordnas ett språktest som du får göra första dagen. Ofta består testet både av en skriftlig och muntlig del och efter testet placeras du i en grupp där deltagarna befinner sig på samma språknivå som du.

Språkkurserna vänder sig till utländska studenter och språkundervisningen sker på landets språk, oavsett om du som elev inte har några förkunskaper. Det gör att du lär dig snabbt. Du kan räkna med att stöta på en hel del svenska elever på språkkursen, framför allt om du åker genom en förmedling till en storstad eller kuststad.

Hitta din språkkurs utomlands

Språkkurser utomlands
Språkresa, volontär och auipair

Kursernas längd

Längden på en språkkurs på en utländsk språkskola är väldigt flexibel och du väljer i regel själv hur länge du vill studera, allt från 2 veckor upp till ett år. För att få studiemedel måste du studera minst 3 veckor inom Europa och 13 veckor utanför Europa.

Antal undervisningstimmar i veckan brukar också variera, du kan normalt välja själv hur intensiva du vill att studierna ska vara. Normalt är 20 timmar i veckan.

Kostnad

När du studerar språk utomlands så måste du alltid betala en kursavgift. Hur mycket det kostar beror på vilket land du ska till, vilken skola du ska läsa på samt hur lång utbildning du ska läsa.

Det brukar också tillkomma andra avgifter utöver kurskostnaden. Det kan vara anmälningsavgifter, teknikavgifter och kostnader för kurslitteratur. Vanligtvis rör det sig om mindre summor men det är bra att att ta med i beräkningen.

Studiemedel

Du kan få studiemedel från CSN om dina studier varar i minst 3 veckor om du studerar inom EU och minst 13 veckor utanför EU. Studiemedel för att studera utomlands kan du få i max sex år. För språkstudier finns ingen begränsning för hur många språk som du kan få studiemedel för.

För att vara berättigad till studiemedel för språkstudier utomlands krävs att du har varit bosatt i Sverige i en sammanhängande tid av två år under de senaste fem åren, du behöver ha grundläggande behörighet till högskolan och studera på en utbildning och skola som är godkänd för studiemedel.

Summan för hur mycket studiemedel du kan få beror på vilket land du ska studera i. CSN har ett belopp för varje land och är uträknat utifrån kostnadsnivå i respektive land.

När du studerar utomlands har du också rätt till så kallat merkostnadslån för undervisningsavgift, resor och försäkring.

Boende

Ofta kan man boka boende genom språkskolan, om man vill. Det är ett enkelt och praktiskt sätt att ha allt ordnat innan man åker iväg. Nästan alla skolor erbjuder boende i värdfamilj, oftast med halvpension eller helpension. Detta alternativ är det bästa för träning av språket eftersom man får ytterligare en möjlighet att på ett naturligt sätt träna samtal och diskussioner. Oftast erbjuds också delad lägenhet med självhushåll. Många gånger är detta det billigaste alternativet. Då delar du lägenheten med andra studenter på språkskolan. Ibland erbjuds också så kallade residens, där man har eget rum och delar kök och ibland toalett.

Du kan självklart själv välja att hitta boende. Fördelen är då att du har möjlighet att se boendet innan du skriver kontrakt. Det rekommenderas att du åker till destinationen ett par veckor innan kursstart för att leta boende på heltid. Du kan få bra tips på var du vänder dig genom skolan eller den svenska förmedlingen du reser med.

Det är viktigt att tänka på att få länder har så hög boendestandard som Sverige och studentboende utomlands innebär ofta små rum med enkel standard.

Försäkring

CSN har tagit fram en försäkring i samarbete med Gouda, som man kan teckna på 6 eller 12 månader. Försäkringen omfattar bland annat vissa kostnader till följd av akut sjukdom eller olycksfall, exempelvis läkarkostnader. Försäkringen ger också ett visst egendomsskydd, exempelvis för personligt lösöre (kamera, handväska med mera).

Man har rätt att ta studiemedel för försäkring (ett så kallat merkostnadslån) och väljer man att ta ett lån så tecknas CSN:s försäkring automatiskt när man ansöker om detta lån från CSN.

Du kan också välja att teckna en annan försäkring. Du kan även då ta lån för försäkringen från CSN men det maximala beloppet får inte överstiga CSN:s försäkring.

Förmedlingar i Sverige

Det finns flera förmedlingar i Sverige som hjälper dig som vill gå en språkkurs utomlands. De hjälper dig hitta rätt kurs och skola och informerar om allt praktiskt som boende, studiemedel och försäkring. Genom förmedlingen kan du också få kontakt med svenskar som har studerat på skolan eller som ska studera samtidigt som du.

Några exempel på förmedlingar i Sverige:


Annonser