Per Gross pluggade vid Musikhögskolan
20 okt 2010

Big in Japan

Han pluggade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag reser Per Gross världen runt och prisas för sin musik.

Per Gross firar just nu stora framgångar i Japan. Tidigare har han studerat musik i Stockholm och Köpenhamn. På CV:t står Sveriges Ungdomssymfoniorkester, Tiranas Young Virtuosos (Albanien) och Drottningholms Barockensemble.

Inte nog med att han vann första pris i Osaka International Music Competition 5 oktober – han erhöll därefter både staden Osakas guvernörs pris och juryordförandens eget pris.  Ordförande i tävlingsjuryn är violinisten Leon Spierer, tidigare konsertmästare i Berlinfilharmonikerna.

Han började spela blockflöjt vid nio års ålder. Vid 15 debuterade Per Gross som solist i Stockholms Konserthus med Stockholms Ungdomssymfoniorkester, och 2004 avlade han diplomexamen vid Det Fynske Musikkonservatorium i Danmark, där han studerat för Dan Laurin. 2007 avslutade han avancerad påbyggnadsutbildning (diplomutbildning) för professor Clas Pehrsson vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Per Gross har vunnit ett antal musikpriser, däribland Ljunggrenska tävlingen (2008) och Solistpriset (2010). 2009 utsågs han av Svenska Dagbladet till Årets stjärnskott.

TT / Per Samuelson
Senast uppdaterad: 20 okt 2010

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Psykologi och juridik kan förbjudas

Flera ämnen kan försvinna. Ett av skälen är att "många humanistiska tankeskolor baseras på materialism". Humanistiska ämnen på Irans universitet kommer att ses över och om de bedöms som "för västerländska" – förbjudas. Det meddelade Abolfazl Hassani, representant för utbildningsdepartementet på söndagen. Exempel som nämndes var juridik, kvinnostudier, filosofi, psykologi och statsvetenskap.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-04

Amerikanska fotbollscoacher till Stockholm

Intresserad av att kombinera studier och fotboll i USA?  På lördag besöker amerikanska fotbollscoacher Stockholm för att rekrytera unga talanger till fotbollsstipendier på sina universitet. Lördagen 20 november hålls ett fotbollsevent i Stockholm av Kilroy Education. Då finns två fotbollscoacher från Queens college of Charlotte och North Carolina Wesleyan college till Stockholm på plats för att in ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Josefin förverkligade sin dröm – pluggade i San Diego

Josefin Wallerman bytte Stockholm mot San Diego en termin och tycker att det är bland det bästa hon gjort. – Det var helt underbart att plugga i San Diego. Universitetet var jättebra, vädret fantastiskt och människorna supertrevliga. Det var ett år efter gymnasiet som Josefin packade sina väskor och lämnade Sverige. Några månader tidigare hade planerna på en termin i Kalifornien börjat ta form.
Läs mer