10 maj 2016

Studera mode på högsta nivå

Högskolan i Borås har blivit först i landet att erbjuda forskarutbildning i modedesign och textil management.

I och med Högskoleverkets beslut kan Högskolan i Borås nu starta utbildning på forskarnivå inom textil och mode. Examenstillståndet gäller både konstnärlig forskarexamen och så kallad generell, det vill säga vetenskaplig, forskarexamen. Utbildningen som leder fram till den konstnärliga forskarexamen kommer att ha modedesign och textildesign som huvudinriktningar.

– I Sverige finns bara två lärosäten med tillstånd att utfärda konstnärlig examen på forskarnivå, Göteborgs och Lunds universitet. Högskolan i Borås blir alltså den tredje i skaran, men inriktningarna textil och mode blir man i dagsläget ensam om, säger Agnes Ers, projektledare på Högskoleverket. 

Två andra lärosäten som också ansökt om tillstånd att utfärda konstnärlig forskarexamen är Konstfack i Stockholm och Luleå tekniska universitet. Högskoleverket har emellertid avslagit deras ansökningar.

Länkar: Utbildningar inom mode och textil

Modestudier

Textildesign

Textilvetenskap

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 10 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så kniper du ditt eget Nobelpris

Vill du få ett Nobelpris ur kungens hand? Här hittar du den ultimata guiden till världens mest prestigefyllda pris. Under de senaste 100 åren har 38 kvinnor fått priset. Motsvarande siffra för män är 723. De naturvetenskapliga ämnena är närbesläktade och ger dig möjligheten att knipa ett – eller två – pris beroende på hur du specialiserar dig. Exempelvis knep Marie Curie fysikpriset 1903 och kemi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tropisk marinbiologi – med paradiset som arbetsplats

För många vore det en dröm att jobba i ett tropiskt paradis med fiskar, koraller och marina däggdjur. Utbildningar inom miljö har blivit 2000-talets framtidsbransch. – I tropisk miljö kan du jobba i u-länder med u-landsfrågor. Jag jobbar i Tanzania och handleder doktorander. På Sida kan man jobba med exempelvis vattenfrågor i Afrika, säger Martin Gullström vid Stockholms universitet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Därför ska du skriva högskoleprovet

Man hör ofta att högskoleprovet ökar chansen att bli antagen till högskolan. Men varför då? Vi tog hjälp av Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket, för att reda ut begreppen. 

Läs mer