07 okt 2021

Störst konkurrens till psykolog och veterinär

Fler sökande men färre antagna. Civilingenjörsutbildningen ökar mycket i popularitet men allra högst konkurrens om platserna är det på psykolog- och veterinärutbildningen. Det visar en ny rapport om antagningen till högskolan ht 2013.

Inför hösten 2013 sökte 134 000 personer, utan tidigare högskolestudier, till utbildningar vid universitet och högskolor. Det är en ökning med 7 procent jämfört med föregående höst då antalet var 126 000. Samtidigt blev färre antagna, Av de sökande utan tidigare högskolestudier blev 44 procent antagna hösten 2013, medan andelen varit konstant över 50 procent under åren 2000 och 2011. 

Bland yrkesexamensprogrammen ökade antalet sökande till nästan alla program inför höstterminen 2013. Civilingenjörsprogrammet lockade flest förstahandssökande, 11 400 personer. Det är en ökning med fem procent jämfört med förra hösten. Därefter följer utbildningarna till sjuksköterska och jurist med 8 000 respektive 6 500 förstahandssökande.

Flest behöriga förstahandssökande per antagen, bland yrkesexamensprogram med minst 100 antagna, hade utbildningarna till psykolog (9,3 behöriga första-handssökande per antagen), veterinär (6,9), läkare (5,8) och sjukgymnast (5,6).

Hitta rätt högskoleutbildning

Sök bland Sveriges samtliga kurser och program på högskolan i AllaStudiers sökfunktion

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ninjadräkt eller rosa labbrock – den ultimata guiden till overaller

Praktisk, ful och traditionsbunden? Overallen orsakar känslor och väcker många frågor: Varför är de så skitiga? Vad betyder färgerna? Och varför byter de byxben med varandra? AllaStudier lät studenter i Göteborg, Linköping, Lund och Stockholm avslöja overallens hemligheter. Det finns många klädesplagg som får benämningen ”overall” av landets studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Svenska folket tror på forskning

Forskningssverige håller på att hamna i bakhasorna på resten av världen. En undersökning visar att svenska folket tycker att forskningen är viktig – samtidigt som politikerna inte prioriterar frågan. Svenska folket tycker att forskning är viktigt – men bara en av tio riksdagsledamöter tror att väljarna ser forskning som ett av de tre viktigaste områdena, enligt en ny undersökning gjord av Svenskt ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Konstnärer får företag att tänka nytt

Tvekar du att välja en konstnärlig eller hantverksutbildning av anledningen att det känns som ett för osäkert yrke? I dag finns många arenor där konstnärer kan hitta en parallell karriär. Mona Wallström är metallkonstnären som hjälper företag att tänka utanför boxen, genom en konstnärs ögon. Mona Wallström är i grunden metallkonstnär och har haft en lång och varierad karriär.
Läs mer