16 apr 2019

Svart på vitt om rasismen i skolan

Enligt en rapport från Ungdom Mot Rasism säger sig 47% ha använt rasistiska uttryck. Många känner inte till likabehandlingsplanerna.

Så många som 62 % av landets elever möter rasism i sin vardag, men bara 27 % har läst likabehandlingsplanen på sin skola – ännu färre anser sig förstå innebörden av den. Det visar resultatet av en undersökning som Ungdom Mot Rasism gjort och som idag redovisas i rapporten Rasismen i skolan – elevers syn på rasism och likabehandlingsarbete i skolan.

I undersökningen har 675 unga i åldrarna 12-20 år svarat på frågor om rasism och skolors likabehandlingsarbete. 60 % säger sig ha sett nazistiska symboler på sin skola eller i sin omgivning, och 47 % säger sig ha använt sig av rasistiska uttryck som skällsord.

– Skolan har ett viktigt demokratiuppdrag i att erbjuda barn och unga möjligheter att på lika villkor stärka sin demokratiska utveckling. I det ingår ett starkt mångfalds- och värdegrundsarbete, säger Ola Karlman, ordförande för Ungdom Mot Rasism.

På frågan om man har läst likabehandlingsplanen och i så fall om man har förstått innebörden, var det vanligaste svaret ”vad är det?” eller ”finns det på skolan?”.

Spelar det någon roll om eleverna känner till likabehandlingsplanen?

– Ja, det spelar roll ur ett elevperspektiv. Dels för att man ska kunna forma sin skoltid, dels för att alla ska veta vilka ramar man har, säger Ola Karlman.

Ola Karlman betonar att undersökningen är liten men att den gett flera indikatorer om likabehandlingsfrågor. Exempelvis ger ungdomar väldigt skiftande svar på vad begreppet rasism betyder.

– Det kan bero på att rasism är ett komplext begrepp. Det kan också bero på skolan, säger Ola Karlman.

Rapporten syftar till att vara ett underlag för vidare diskussion kring hur skolors arbete med mångfald och likabehandling kan stärkas.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Nu är det dags för skolstart

100 000 svenska barn ska nu börja i förskoleklass. Men även för de äldre eleverna väntar flera nya lagar och regler. Här är den svenska skolan 2011. Omkring 100 000 barn börjar i förskoleklass nu i dagarna. En av dem är Vincent Almqvist Persson. Men det är inte bara för honom och alla andra sexåringar som mycket nytt väntar. – Det är väldigt mycket som händer inom grundskolan just nu.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Jobb – direkt på gymnasiet

Det blir allt vanligare att jättarna i byggbranschen startar egna gymnasieprogram. Markus Leijström, 16, tycker att den starka kopplingen till ett företag ger honom starkare framtidstro. Byggbranschen står inför stora pensionsavgångar och för att säkra återväxten satsar flera jättar inom byggbranschen på att driva egna gymnasieprogram. Senast i raden är NCC som i höst startat teknikprogrammet i sa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-18

Höj betygen snabbt

Från IG-varning till VG på två veckor. Isabelle vet hur du snabbt vänder dåliga betyg till bra.

Läs mer