19 okt 2021

Sveriges minsta studentboende

Sveriges minsta studentboende är 8,8 kvadratmeter stort och finns  i Lund. Nu kan du som är Lundastudent tävla om ett bostadskontrakt. Och bostadsidén kan mycket väl bli verklighet i andra städer.

Vardagsrum, sovplats, kök och bad – allt ryms på 8,8 kvadratmeter när AF Bostäder i Lund bygger Sveriges minsta studentlyor.

Uppemot ett hundratal pyttelägenheter är på gång i området Norra Fäladen, och redan nu står en färdig för inflyttning.

– Bostaden är komplett, men självklart är allting väldigt smått, säger Bengt Persson, chef för strategisk fastighetsutveckling, AF Bostäder.

Syftet är att komma till rätta med bostadsbristen för studenter och samtidigt ge dem mer pengar över varje månad.

– Detta är ett experiment för att kunna erbjuda studenter nybyggda bostäder till en rimlig hyra. 2 500 kronor är måndshyran satt till, säger Bengt Persson.

Bostadsbolaget anordnar nu en tävling om vem som ska få flytta in i den första pyttelägenheten. Senast den 2 februari ska man ha lämnat in sin motivering, sedan väljer juryn vem som ska få skriva kontrakt. Samtidigt sneglar fler städer på denna bostadslösning.

– Man måste våga testa nya sätt och ta vidare goda exempel. Om det faller väl ut vore det absolut intressant att testa i Stockholm, säger Chris Österlund, vd på Stiftelsen Stockholms bostäder.

Mer om studentbostad

Nu är det dags att ordna studentbostad

Johan Mårtensson/Johanna Jimenez

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Tuff jakt på studentbostäder

Ett positivt antagningsbesked innebär ofta en flytt,   men jakten på bostad kan bli tuff om man ska plugga i storstäder eller populära universitetsstäder som Uppsala eller Lund. Förra året rapporterade Studentbostadsföretagen om en kraftigt ökad efterfrågan på studentbostäder. Trenden håller i sig även i år. Stora ungdomskullar och rådande konjunktur, som gör att många börjar studera, bidrar til ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studentlyor dyrare än vanliga ettor

Metros jämförelse: Studentettor i Lund är dyrare än allmännyttans. Vi frågar studenter: Vad betalar du i hyra och tycker du det är rimligt? Enrumslägenheterna för studenter är dyrare än allmännyttans vanliga ettor – och skillnaderna ökar. Det visar Metros jämförelse mellan hyresnivåerna hos studentbostadsbolaget AF Bostäder och Lunds kommunala fastighetsbolag LKF.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Hon bor på 8,8 kvadrat – så hittar du din studentbostad

Nu är det dags att börja leta studentbostad inför höstens terminstart. På många studentorter är läget dystert, med stor bostadsbrist. Madeleine lyckades byta upp sig  från källarrum till egen stuga på nio månader. Lund är en av de studentorter där bostadsläget är kritiskt varje höst. Man räknar med att det finns ett behov av 2 000 nya studentbostäder.  Madeleine Forsberg, 22, var en av d ...
Läs mer