14 okt 2021

Så blir du mästare över fyrverkeriet

Intresserad av att ta ditt livsfarliga fyrverkeri-skjutande  till en ny nivå? För att jobba med fyrverkerier professionellt krävs bara en kort utbildning.

Jonas Grahn är vd för PYRO Smålands Krutbruk, som tillverkar  pyroteknik,  och importerar och säljer fyrverkerier. Han har jobbat med fyrverkeri i 30 år.

– De flesta som väljer det här yrket är intresserade av att det smäller, ryker och luktar illa. Vissa har en seriös profil, till exempel militär och polis men det finns också de som är på gränsen till överintresserade, som är lite skjutgalna helt enkelt, säger Jonas.

Han menar att det är en väldigt liten del av jobbet som innebär att skjuta fyrverkeri. Den större delen handlar om att lyfta kartonger, sopa och att ladda fyrverkeripjäser.

– För mig har den största fördelen med jobbet varit att jag har fått resa mycket i Kina, där fyrverkerier till största del produceras, fått uppleva andra kulturer och hur de tänker säkerhetsmässigt.

För att få jobba med att skjuta fyrverkerier professionellt i Sverige krävs en "nöjaktig kunskap om tillståndspliktiga produkter". Det finns idag ingen speciell certifiering eller legitimation, berättar Agneta Jansson, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det flesta går dock en kortare kurs som ofta hålls av företag som importerar och säljer fyrverkerier, t ex PYRO Smålands Krutbruk eller Stage Vision. Att ha en estetisk begåvning eller ha kunskaper i kemi är meriterande.

– Det är dock  inte alltid en fördel, de som har kemikunskaper är inte lika benägna att labba, de har ofta inställningen "det kommer inte funka" när man föreslår nya blandningar, säger Jonas.

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kompletterande utbildningar

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGAR HAR UPPHÖRT Kompletterande utbildningar erbjuder en spännande mix av utbildningar. Anordnarna är privata, men står under statlig tillsyn. Passar kompletterande utbildning dig? Hitta utbildningar Sök bland alla kompetterande utbildningar i Sverige. Tillsyn och kontroll Alla kompletterande utbildningar är ställda under statlig tillsyn.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Jobba dig jorden runt – på lyxbåt

Se världen kombinerat med jobb på lyxbåtar, det låter som en drömtillvaro. Nu finns en utbildning i Sverige som förbereder dig och ger dig de rätta kontakterna. Malin Linder hade jobbat fem år på lyxyachter i Monaco och saknade en utbildning i Sverige för att lära sig hur den här, ganska speciella branschen fungerar. – Jag hade många bekanta som kom till mig och frågade om jag kunde hjälpa dem att ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Fler svenskar vill lära sig arabiska

Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor. Sökfunktion: Hitta din språkutbildning Intresset för att lära sig arabiska har ökat kraftigt i Malmö. Tidigare har studieförbunden haft svårt att locka nybörjare, men nu är efterfrågan stor. – I våras var första gången som vi upplevde ett sökt ...
Läs mer