16 apr 2019

Så blir du stjärnkrögare

Gott om kockar - ont om restaurangchefer. Restaurangbranschen skriker efter duktiga ledare. Melker Andersson planerar att rekrytera direkt från ny specialistutbildning i Schweiz.

Nu startar ”Culinary Business Management” en ny specialistutbildning på Les Roches International School of Hotel Management, en av världens mest ansedda hotell- och restaurangskolor. Utbildningen är ett svar på den brist på duktiga chefer restaurangbranschen världen över upplever just nu.

Melker Andersson, stjärnkrögaren som driver flera kända restauranger i Sverige intygar att behovet är stort i branschen av den här typen av program.

-Är man en duktig restaurangchef har man enorma möjligheter i Sverige, branschen skriker efter duktiga ledare. Jag upplever att det är svårt att hitta arbetskraft med högre kompetens, det finns många duktiga kockar men utbildningarna behöver stärkas inom just ledarskap, säger Melker.

- Vi känner till att behovet av välutbildad driftspersonal i Sverige är väldigt stort och det här programmet fokuserar just på att förbereda eleverna på ledarskapet inom restaurang, berättar Jesper Hammar på GOstudy som jobbar med  introduktionen av det nya programmet i Sverige och rekryteringen av studenter till skolan.

Melker, som nyligen besökt skolan i Schweiz imponeras av den höga nivån men framförallt av det engagemang, vilja och motivation som eleverna visar.

-Jag kan absolut tänka mig att rekrytera personer från skolan och jag kommer att fungera som en form av ambassadör i Sverige för programmet, säger han.

Melker: Så blir du chef i köket

1.  Skaffa erfarenhet från både kök och matsal

För att bli en duktig ledare är det viktigt att förstå helheten. Se till att jobba både inom kök och matsal för att få den förståelsen.

2. Förkovra dig i ledarskapet

70-80 % av en restaurangschefs roll handlar om att leda, få med sig teamet på restaurangen så att alla jobbar bra. Plugga gärna ledarskap på en skola med gott rykte.

3. Jobba utomlands några år

Internationell erfarenhet är bra, så sök jobb utomlands. Svenskar är populära utomlands framförallt kockar och inom service.

Fakta: Culinary Business Management på Les Roches

Specialinriktningen "Culinary Business management" är sista delen av ett 4-årigt program "Bachelor of business administration in international hotel management". Minst ett år av programmet består av betald praktik.

Under specialinriktningen lär du dig organisera ett restaurangkoncept, planera menyer, utveckla en skarp kombination av mat och vin. Du studerar också ämnen som organisationsteori och entreprenörskap. Efter utbildningen är du redo att starta din egen restaurang, ta över en existerande restaurang och utveckla den eller att jobba som restaurangchef.

Informationsträffar om programmet sker i Sverige 17 november (Göteborg), 22 november (Stockholm) och 1 december (Malmö) genom skolans representant i Sverige, GO study.

Fler utbildningar inom restaurang, hotell, turism

Restaurangutbildningar

Hotellutbildningar

Turismutbildningar

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-24

På världens nordligaste universitet

Patrik Kärräng drog norrut när han skulle ta en termin av sina högskolestudier utomlands. Långt norrut. På Svalbard lär han sig försvara sig mot isbjörnar och hur man klarar sig utan solljus en tredjedel av året. Dubbelt så många snöscootrar som människor,  polarvinter då solen inte alls går upp en tredjedel av året, och rekommendation  att bära vapen så snart man beger sig utanför stan. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Studera i Kanada

Vill du studera utomlands? I Kanada kan du studera på både engelska och franska. Kanada erbjuder en oslagbar natur och vackra städer. Låter detta lockande? Här hittar du all info du behöver! 

Läs mer