16 apr 2019

Så fixar du studentekonomin

Ibland är det för mycket månad kvar i slutet av studiemedlet. Här hittar du tips på hur du höjer dina inkomster och minskar utgifterna.

En heltidsstudent i Sverige får idag sammanlagt 8 140 kronor i studiemedel. För många studenter är det för lite. Men med lite uppfinningsrikedom och koll på slantarna går det att komma långt. AllaStudier har listat de bästa tipsen på hur du får ordning på studentekonomin.

Höj inkomsterna
  • Utnyttja fribeloppet. Jobba på helger och under sommaren för att dryga ut hushållskassan. Håll koll på att du inte tjänar för mycket, då kan du tvingas betala tillbaka studiemedlet.
  • Tillägg till studiemedlet. CSN erbjuder tilläggsbidrag och merkostnadslån, bland annat för dig med barn eller som har arbetat tidigare.
  • Stipendier. Många lärosäten delar ut utbildningsstipendier till studenter. Undersök hur det ser ut där du studerar.
Minska utgifterna
  • Boende. Du betalar förmodligen mindre om du delar kök med andra studenter. Men samtidigt kan nybyggda studentboenden vara dyrare än genomsnittet i kommunen. Undersök vad en normal hyra är på din ort. Du kan spara tusenlappar genom att flytta några hundra meter. Ofta kan du också få bostadsbidrag.
  • Rabatter och erbjudanden. Studenter har rabatt på allt möjligt från resor på tåg och flyg, till gymkort och besök hos frisören. Ofta lönar det sig att fråga, exempelvis på caféer eller i butiker. Utnyttja specialerbjudanden när de dyker upp.
  • Jämför priser. Mat, böcker och annat du lägger pengar på förtjänar att jämföras. Genom att köpa billig mat och låna kurslitteraturen på biblioteket kan du spara stora summor.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Så tar du kontroll över studentekonomin

Istället för studieskulder får Martina, 25, lön och kontakter. Hon har två jobb vid sidan om studierna. Martina Strand, 25, tar inte lån från CSN. Vid sidan av ekonomistudierna vid Handelshögskolan i Göteborg har hon två jobb: VD för ett företag i bemanningsbranschen och projektledare för ett inredningsföretag.- Det är absolut något jag kan rekommendera.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Sommarens bästa gratisnöjen

Går det att ha en fantastisk sommar utan pengar? Absolut, speciellt om man befinner sig i storstan, menar familjeekonomen Bodil Hallin. Ledigheten är här och kompisarna pratar om allt kul de ska göra i sommar. Själv har du minimalt med pengar att leva på, och inget sommarjobb i sikte. Men det går att få bästa sommaren – utan pengar. – Det går att få ut mycket av lite, speciellt om man bor i storst ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tips i väntan på studiemedlet

Sista delen av sommaren är tuff ekonomiskt för alla, men kanske tuffast för studenterna. Vi tipsar om hur du får studiemedlet så snabbt som möjligt och hur du klarar tiden fram till dess på bästa sätt. Ska du plugga i höst och har spenderat sommarpengarna vid det här laget? Det finns vissa saker du kan göra för att snabbt få CSN-pengarna och klara de sista veckorna fram tills dess.
Läs mer