03 jul 2019

Så funkar YH-utbildningar

Visste du att varje yrkeshögskoleutbildning som startas gör det på grund av att samhället är i behov av just den kompetensen? I dag finns 1 200 olika yrkeshögskoleutbildningar i Sverige som utbildar personer inom 230 olika yrken.

Vad är skillnaden mellan en YH-utbildning och en universitets- eller högskoleutbildning?

– I yrkeshögskoleutbildningarna ingår både teoretiska studier och praktik, så kallad LIA (Lärande i arbete), i samarbete med olika arbetsgivare. YH-utbildningar ska leda till jobb inom ett visst område, exempelvis inom sjukvården eller inom IT. För att få starta en YH-utbildning måste det nämligen finnas ett behov på arbetsmarknaden efter just det yrket som utbildningen leder till, och många får därför arbete efter examen. YH-utbildningar är ofta kortare än högskoleutbildningar, mellan ett och tre år.

Arbetsgivare är delaktiga i YH-utbildningarna, hur då?

– Det är ofta arbetslivet som initierar arbetet om att en viss utbildning behöver starta för att de märker att det saknas personer med rätt kompetens inom ett område. När utbildningen startar sitter företagen med i ledningsgruppen för utbildningen och påverkar innehållet, de kan också hålla föreläsningar och erbjuder ofta LIA-platser för studerande när det är dags för praktik. Efter examen brukar chanserna att få jobb hos dessa företag vara stora. Enligt vår senaste statistik har 51 procent av de examinerade studerande fått jobb på just sina LIA-arbetsplatser.

Hur många får jobb efter en YH-utbildning?

– 6 av 10 av de som har gått en YH-utbildning får ett jobb inom precis det område de utbildade sig till. Nästan 9 av 10, 88 procent, får ett jobb som helt eller till viss del är inom det de utbildade sig till. Så det är en stor andel av de som tar examen som faktiskt får jobb. 

För vem passar en YH-­utbildning?

– De som vet vad de vill jobba med väljer gärna en YH-utbildning. Eller så har man arbetat ett tag och vill byta bana, då kan YH-utbildningar vara ett alternativ. Vi har också många utbildningar på distans, om man vill läsa på en annan ort.

Kristoffer Rengfors, tf chefredaktör Metro

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

YH-succén fortsätter

Yrkeshögskolan har i flera år varit en framgångssaga och det ser fortsatt ljust ut för dig som går en YH-utbildning. Enligt en färsk rapport har nio av tio elever jobb ett år efter examen. Hur kommer det sig?

yh
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Kom igång efter jullovet

Julgodis och kompishäng? Jullov är toppen, men att komma igång igen är lite svårare. Här är våra 5 bästa tips på hur du kickar igång vårterminen med ett leende!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-01-25

Hitta din utbildningstyp

Universitet, Yrkeshögskola eller Komvux? Vilken typ av utbildningstyp passar dig allra bäst? Läs mer om de olika utbildningstyperna och hur populära de är!

Läs mer