23 sep 2015

Så får du ett säkert studentflak

Under glädjeyran är det lätt att säkerheten glöms bort. AllaStudier guidar till ett säkert studentflaksfirande.

Det får inte välta, ingen får trilla av och en nykter ”polis” på plats är att rekommendera på studentflaken.

– Den största faran är väl att man inte har hållfasta skyddsräcken så att man kan ramla av flaket. Sen ska man undvika att vara på en sida så flaket inte välter. Åker man för fort finns risken att man ramlar runt och skadar sig. Det är de tre farligaste grejerna man ska se upp med, säger Henrik Olars, pressansvarig för vägtrafik på Transportstyrelsen.

Vid sidan av att skyddsräcken ska vara hållfasta måste de även vara minst 110 centimeter höga, enligt Transportstyrelsens rekommendationer.

– Vi rekommenderar också att man har en flakvärd, någon som inte själv är med och firar som kan vara ”polis” på flaket. Som kan ha kontakten med föraren eller se till att inte alla är på samma sida av flaket, säger Henrik Olars.

Här är reglerna:
  • Man får endast ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
  • Hållfasta skyddsräcken ska finnas. Höjden bör vara minst 110 cm. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem.
  • Man får inte köra fortare än 20 km i timmen, och det får endast köras på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B.
  • Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

    Källa: Trafikstyrelsen.
Olivia Krantz
Senast uppdaterad: 23 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hotell- och turismprogrammet

Har du ett stort intresse av olika människors traditioner och kulturer? Är du själv organiserad, och brinner för service och bemötande? På gymnasiets Hotell- och turismprogram läser du ämnen som marknadsföring och planering, liksom engelska och turism. Du kan välja två olika inriktningar på denna utbildning: Guide medellön: 27 600 kr.Som guide är du specialist på en viss ort, ett område ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Linjerna som inte bara är plugg

Många söker teoretiska program - Men flera linjer handlar om att göra det du gillar mest - Bästa tipsen - Sök direkt Populärast bland gymnasieväljarna är fortfarande samhälls- och naturvetenskap, enligt flera av Malmös studie- och yrkesvägledare. Men för dig som inte vill sitta i skolbänken i tre år finns alternativ. Metro har satt samman en guide till lite annorlunda utbildningar runtom i Skåne.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar. Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer