16 apr 2019

Så kniper du ditt eget Nobelpris

Vill du få ett Nobelpris ur kungens hand? Här hittar du den ultimata guiden till världens mest prestigefyllda pris.

1) Föds som man

Under de senaste 100 åren har 38 kvinnor fått priset. Motsvarande siffra för män är 723.

2) Studera naturvetenskap

De naturvetenskapliga ämnena är närbesläktade och ger dig möjligheten att knipa ett – eller två – pris beroende på hur du specialiserar dig. Exempelvis knep Marie Curie fysikpriset 1903 och kemipriset 1911.

3) Studera och forska i USA

Amerikanska forskare är överrepresenterade i prisstatistiken. De senaste 100 åren har 235 amerikaner fått priset. Av världens tio mest prisbelönade universitet är nio amerikanska. Harvard har fått flest Nobelpris: 24 stycken.

4) Studera med smarta kompisar

Många Nobelpris – i synnerhet inom medicin, kemi och fysik – blir delade mellan flera mottagare. Ett exempel är medicinpriset där 38 pris har delats ut till enskilda mottagare, 31 pris till två och 32 pris till tre mottagare.

5) Läs Selma Lagerlöf

Förvisso högst ovetenskapligt bevisat, men enligt Nobelprisets egen hemsida säger flera nobelpristagare att de läser andra nobelpristagare – i synnerhet Selma Lagerlöf. Här hittar du vad nobelpristagarna läser.

Tips: Nobel-utbildningarna

Kemi

Fysik

Medicin

Litteratur

Fred

Ekonomi

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon förverkligade sina drömmar: "Flest coola filosofer vid Berkeley"

Åsa Andersson lyckades bli antagen till drömutbildningen i Kalifornien. Där lärde hon sig mer än hon kunnat ana. Idag är hon lektor i filosofi, jobbar med affärsutveckling och är på väg att starta upp sitt eget konsultföretag. - Det började egentligen rätt tidigt, jag visste redan i högstadiet att jag ville plugga i USA. Jag spelade bordtennis och funderade på om jag kunde åka på ett sportstipendi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

"Det blev Indien av en slump"

För många betyder sommaren sol och bad. Ingrid Jansson, 26, har andra planer. Just nu är hon i Indien och skriver uppsats inom ramen för ett Minor Field Study, MFS. Varje år delar Sida ut MFS-stipendier till hundratals studenter som vill skriva uppsats runtom i världen. I år blev Ingrid en av de lyckliga. – Jag gjorde praktik på World Food Programme i Rom och ville koppla det till uppsatsen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-16

Uppsala dominerar på nätet

Kampen om studenterna är hård bland högskolor och universitet. En ny undersökning visar att Uppsala universitet är det universitet som är klar vinnare när det gäller omnämningar på nätet. Analysföretaget Meltwater  har undersökt hur de tio största svenska universiteten exponeras i sociala medier och den visar att Uppsala universitet dominerar diskussionerna på nätet med 477 omnämningar de sen ...
Läs mer