Anders Öfvergård
08 okt 2021

Så stjäl du jobbet av arga snickaren

Anders Öfvergård är snickaren som blev en TV-profil. För AllaStudiers räkning tipsar han om de bästa vägarna till utbildningen – och hur du får hans jobb.

Sökfunktion:

Hitta din utbildning inom bygg och anläggning

Anders har gått den långa vägen till jobbet på TV. Efter teknisk linje på gymnasiet pluggade han till byggingenjör med inriktning mot arkitekt. En sommar vidareutbildade han sig till möbelsnickare.

– Det är kul att bygga. Pappa var byggare och jag har alltid varit intresserad, och jag ville ha en riktig teknisk utbildning.

I TV-programmet har Anders gjort sig känd för att skälla ut amatörbyggare. Men Anders tycker inte att fler skulle behöva utbilda sig inom teknik och bygg.

– Det går upp och ner med konjunkturerna. Ibland ska ju alla läsa IT-utbildningar! Nu är det mycket inom bygg igen. Man ska inte vara rädd att göra det man vill, samhället funkar inte om alla gör samma saker.

Han har gjort mycket på vägen. Bland annat har han haft butiker och arbetat med reklam. Anders menar att det viktigaste är att ha ett stort nätverk och att känna mycket folk. Om du har ett driv och ett nätverk har du stora möjligheter.

– Det är jätteviktigt med nätverk. Har du det och är villig att hugga i så går du långt. Generationen som är mellan 20 och 25 nu, som växte upp under IT-boomen, den blev försoffad. Det är svårt att hitta folk i den åldern som vill jobba. Visar du hunger så går du långt.

Anders tipsar: Så får du mitt jobb

  • Var helt öppen, var inte rädd för att prova nya saker.
  • Var driven, ta för dig och ta i.
  • Se inga begränsningar.
  • Sätt ingen prestige i titlar – i Sverige kan du utveckla en sopåkartjänst till något stort.
  • Lär dig göra fel! Misslyckas du så blir det bättre.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Unga företagare – redan i skolan

Ung Företagsamhet, UF, jobbar för att öka företagsamhet i den svenska skolan. I två dagar anordnar man mässan Våga Vara Egen för unga entreprenörer på Stockholmsmässan i Älvsjö. – Vi arbetar för att alla gymnasieelever ska få möjlighet att starta företag. Förutsättningarna är såklart olika beroende på vilken utbildning de läser, säger John Cederqvist som är projektledare för UF Stockholmsregionen. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så får du jobba med stjärnorna

Lärarutbildningen har hjälpt Eric Sjölin i jobbet som supporteransvarig i fotbollsklubben IF Elfsborg.Privat Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Skolan som ska skapa musikalproffs

I höst startar Stockholms första treåriga yrkesutbildning till musikalartist på dansskolan Base23. Bakom satsningen står några av landets främsta dansare och koreografer. – Det är konstigt att detta inte har funnits tidigare. Kraven har blivit högre och nivån måste höjas, säger Roine Söderlundh, koreograf och flerfaldig Guldmasken-vinnare, som är konstnärlig ledare för Stockholms Musikalartistutbi ...
Läs mer