Visa allastudier.se som: Mobil

Tekniskt basår öppnar dörrar

Vill du läsa teknik på högskolan men har inte de förkunskaper som krävs? Då är du inte ensam. Tekniskt basår har seglat upp på listan över de 20 mest populära utbildningarna i Sverige. 

Sökfunktion:

Hitta ditt tekniska basår

Genom ett tekniskt basår på högskolan får du behörighet i matematik, fysik och kemi och dessutom platsgaranti på en ingenjörsutbildning på den högskola du läser.

Chalmers tekniska högskola har Sveriges mest populära tekniska basår med nästan fyra förstahandssökanden per plats. Ulla Blomqvist är universitetslektor i matematiska vetenskaper på Chalmers och undervisar på basåret.

 – De som har gått tekniskt basår har ett enormt försprång på ingenjörsutbildningarna i jämförelse med de som kommer direkt från gymnasiet. De har tempot och studiesättet inne, och är tentamensvana, säger hon.

För även om basåret ska motsvara gymnasiekunskaperna så liknar sättet man läser på under basåret mer högskolestudier.

– För mig var det en smärre chock, jag hade inte pluggat på två år och bara läst matte A och B, så det var tufft, säger Sofia Lenshof, 22 år, som efter det estetiska programmet på gymnasiet gick basåret för att kunna bli arkitekt.

Under basåret ändrades dock hennes planer och hon valde att fortsätta plugga till designingenjör, där både teknikkunskaperna och intresset för estetik får utlopp.

– Det är ett ganska nytt program och jag trivs jättebra, jag får användning av det jag lärde mig på gymnasiet. I framtiden skulle jag vilja designa saker för hemmet, både tekniska saker men även till exempel stolar och kylskåp, säger Sofia.

Om tekniskt basår

Platsgaranti:
Basåret ger platsgaranti för fortsatta civilingenjörsutbildningar på den högskola du studerar på. Det är inte säkert att det är platsgaranti på alla program och platserna är begränsade så du konkurrerar om dem med andra som läser basåret. Kolla upp ordentligt innan.

Studiemedlet:
Studier på basåret räknas som gymnasiala. För andra studier på gymnasienivå får CSN lämna studiemedel först från och med hösten det år den studerande fyller 20 år, men för studier på basåret finns ingen sådan nedre åldersgräns. Att ha studiemedel för att studera på basåret påverkar inte det antal veckor man kan få studiemedel för att läsa på högskolenivå.

Hur är upplägget?
Kurserna som ingår i programmet motsvarar kunskaperna i gymnasiekurserna matematik C, D och E samt Kemi A och Fysik A och B. Upplägget är normalt inte likadant som på gymnasiet, utan liknar mer det på högskolan, för att studenten ska förberedas för vidare ingenjörsstudier. Krav för att komma in: matematik A och B.

Läs mer:

Ingenjören – från nördig till het

Bli efterfrågad – i framtiden

"Fler måste våga fråga om teknik"

Nischa dig mot teknik för att få jobb

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-18

Hetast på högskolan just nu

Antalet sökande till högskolan ökar för sjunde året i rad. Populärast är utbildningarna till läkare och jurist.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Polisens tips inför rekryteringen

Senast 15 mars ska man söka till Polishögskolan. I år ändras antagningsreglerna. Här är fakta och tips hur du kommer in.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

NASA har hittat nytt liv i giftig sjö

Forskare: Den borde inte kunna växa men gör det ändå. AllaStudier tipsar om utbildningarna.

Läs mer