Terrorister föds på universiteten
19 apr 2016

Terrorister föds på universiteten

Högre utbildning är på väg att bli en ny grogrund för terrorism. Forskare: Om vi inte agerar nu kommer allt fler studenter bli självmordsbombare.

Brittiske studenten Naeem Ur-Rehman har observerat en intressant trend: folk pratar inte så mycket om terroristattacker.

– Det har varit så många terroristattacker där studenter varit inblandade nyligen att mina icke muslimska vänner ibland bara skrattar åt mig och säger ”ni är ju idioter allihop”, säger Naeem Ur-Rehman, 25, en brittisk student med pakistanska rötter vid Imperial College i London.

– Efter Londonbombningarna pratade alla om det. Det är ledsamt hur den här typen av attacker är på väg att bli slentrian, säger han.

Den 7 juli 2005 dödade tre pakistanska och en jamaicansk muslim från London 52 människor på tunnelbanan och en buss. Det var den blodigaste attacken i Storbritannien hittills.

Fram till i dag har över 30 studenter från brittiska universitet varit inblandade i islamistiska terrordåd. Nu varnar nya rapporter för att brittiska universitet är på väg att bli en grogrund för islamistisk fanatism.

– Många unga muslimer går med i universitetens muslimska sällskap för att de är på en helt ny plats och behöver en grupp att tillhöra, säger Houriya Ahmed, forskare vid Center for Social Cohesion, en tankesmedja i London, och författare till rapporten ”Radical Islam on UK campuses”.

– Där blir de oftast radikalare i sin tro. Och universiteten vill inte lägga sig i för att de är rädda att bli stämplade som islamofober.

Enligt den senaste You Gov-undersökningen anser 32 procent av muslimska studenter i Storbritannien att mord i religionens namn kan rättfärdigas.

Tjugoettårige Muhammed Rauf, även han från Pakistan, studerar vid Imperial College i London. Hans svar till varför allt fler blir radikalare i sin tro lyder:

– Så länge vi har de här problemen kommer radikaliseringen att ske, säger han.

Rauf har odlat ett helskägg, är hängiven muslim och påpekar att Imperial Colleges muslimska förening har sett till att halal-kött finns tillgängligt på skolans område. Men han känner att människor som Stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab undergräver trovärdigheten för andra muslimer.

Andra studentgrupper har bjudit in talaren som Anwar al-Awlaki, även kallad ”Internets bin Ladin”.

– Men universiteten väljer att ignorera problemen, säger Lucy James, forskare vid Quilliam Foundation.

– De hänvisar till yttrandefriheten, men en del av de här grupperna förespråkar en våldsam extremism. Om vi inte agerar nu kommer vi att se hur fler brittiska studenter blir självmordsbombare, säger hon.

Fyra avvärjda terrordåd planerade av studenter
  • På juldagen 2009 försökte studenten Umar Farouk Abdulmutallab, från University College, London, med hjälp av ordföranden för skolans muslimska förening spränga ett flygplan med hjälp av en bomb placerad i underkläderna.
  • 2008 dömdes Metropolitan University-studenten Waheed Zaman för att ha planerat att detonera en bomb ombord på ett flygplan över Atlanten.
  • 2007 försökte Queen’s University Belfast-studenten Kafeel Ahmed, även han medlem i universitetets muslimska förening, spränga en bomb på Glasgows flygplats.
  • Samma år dömdes en student vid Brunel University för att ha försökt göra en bomb av gödsel. Även studenter från University of Leicester och University of Westminster har dömts för planerade terrordåd.
Utbildningar om våld

Terrorism

Freds- och konfliktvetenskap

Kriminologi

Elisabeth Braw
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-04-16

Uppsala dominerar på nätet

Kampen om studenterna är hård bland högskolor och universitet. En ny undersökning visar att Uppsala universitet är det universitet som är klar vinnare när det gäller omnämningar på nätet. Analysföretaget Meltwater  har undersökt hur de tio största svenska universiteten exponeras i sociala medier och den visar att Uppsala universitet dominerar diskussionerna på nätet med 477 omnämningar de sen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Tips till dig som kommer in sent

Det finns ett stort antal kurser man kan söka till ända fram till kursstart på högskolan, och allt fler söker sent. Vissa riktigt sent. Då är det mycket praktiskt som ska klaffa, på kort tid. Vi pratar med erfarna studenter för tips på hur man ska prioritera i början av terminen. Enligt Universitets- och högskolerådets statistik sökte 138 070 personer efter sista ansökningsdag förra året och siffr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-11-16

Välj smart – säkra en plats på högskolan

Innan du bestämmer dig för vilket program på högskolan du ska söka, titta på antagningsstatistiken. På så sätt kan du välja smartare och säkrare få en plats.

Läs mer