17 maj 2013

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet.

Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola. Från deltagarens sida är det ett unikt tillfälle att prova på ett toppjobb utan att egentligen vara kvalificerad. Från företagens sida är det en möjlighet att visa vad det moderna näringslivet innebär, säger Staffan Eriksson, ansvarig för Tekniksprånget på IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

IBM är ett av de företag som är med i Tekniksprånget och upplever samarbetet med praktikanterna som inspirerande.

– Praktikanterna har tillfört en massa positiv energi och ett lite annorlunda angreppsätt för olika tekniska utmaningar. Den generationen som är födda med teknologin sätter sig mycket snabbt in i olika tekniska utmaningar och hittar snabbt nya sätt att ta sig an dessa utmaningar, säger Jonas Pergament, Partner & Nordic Mobile Solution Leader på IBM.

Kerstin Bergentz, 19 från Lund är en av deltagarna i projektet. Hon praktiserar på IBM där hon bland annat har fått jobba med att utveckla appar.

Det ger en otroligt förmånlig inblick i arbetslivet, att man får ser hur det funkar. Dessutom får vi prata med väldigt många ingenjörer om deras utbildning och vad det har lett till. Innan jag påbörjade praktiken visste jag att jag kanske vill bli civilingenjör, nu vet jag att vill bli civilingenjör och att jag tror teknisk fysik passar mig, säger Kerstin Bergentz.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 maj 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Färre söker gymnasiets yrkesprogram

Dramatiskt färre elever har valt de praktiska utbildningarna på gymnasiet. Orsaken är förmodligen att de inte längre ger högskolebehörighet. Nu har de preliminära siffrorna för årets ansökningar till gymnasiet kommit. Trenden är tydlig: Färre elever väljer de praktiska gymnasielinjerna och fler väljer de teoretiska. Förra året valde 47 procent, nästan varannan, elev ett yrkesförberedande program p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Nu är det dags för skolstart

100 000 svenska barn ska nu börja i förskoleklass. Men även för de äldre eleverna väntar flera nya lagar och regler. Här är den svenska skolan 2011. Omkring 100 000 barn börjar i förskoleklass nu i dagarna. En av dem är Vincent Almqvist Persson. Men det är inte bara för honom och alla andra sexåringar som mycket nytt väntar. – Det är väldigt mycket som händer inom grundskolan just nu.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Skola – snart även på lördagar

För att klara kurserna kan skola på lördagar bli aktuellt för gymnasieelever. Försök ska börja på en skola. Skola även på lördagar. Det kan bli verklighet redan nästa höst för de av Stockholms gymnasieelever som behöver extra hjälp för att klara sina kurser. När Stockholms stads budget för 2012 presenteras senare i veckan kommer ett förslag om lördagsgymnasium finnas med.
Läs mer