Visa allastudier.se som: Mobil

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet.

Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola. Från deltagarens sida är det ett unikt tillfälle att prova på ett toppjobb utan att egentligen vara kvalificerad. Från företagens sida är det en möjlighet att visa vad det moderna näringslivet innebär, säger Staffan Eriksson, ansvarig för Tekniksprånget på IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

IBM är ett av de företag som är med i Tekniksprånget och upplever samarbetet med praktikanterna som inspirerande.

– Praktikanterna har tillfört en massa positiv energi och ett lite annorlunda angreppsätt för olika tekniska utmaningar. Den generationen som är födda med teknologin sätter sig mycket snabbt in i olika tekniska utmaningar och hittar snabbt nya sätt att ta sig an dessa utmaningar, säger Jonas Pergament, Partner & Nordic Mobile Solution Leader på IBM.

Kerstin Bergentz, 19 från Lund är en av deltagarna i projektet. Hon praktiserar på IBM där hon bland annat har fått jobba med att utveckla appar.

Det ger en otroligt förmånlig inblick i arbetslivet, att man får ser hur det funkar. Dessutom får vi prata med väldigt många ingenjörer om deras utbildning och vad det har lett till. Innan jag påbörjade praktiken visste jag att jag kanske vill bli civilingenjör, nu vet jag att vill bli civilingenjör och att jag tror teknisk fysik passar mig, säger Kerstin Bergentz.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 maj 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Kraven sänker unga i skolan

Unga som mår dåligt riskerar att prestera sämre i skolan. Samtidigt kan tuffa krav i skolan bidra till psykisk ohälsa. Flickor reagerar med ängslan och oro, pojkar blir stökiga och hamnar i konflikter. Det är slutsatserna i två nya forskningsrapporter från Delegationen för jämställdhet i skolan (Deja). – Dåliga skolresultat leder sannolikt till dålig självkänsla, samtidigt som psykisk problemat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Den seglande gymnasieskolan

På Öckerö finns gymnasieprogrammet som inte liknar något annat. Här pluggar eleverna på en båt  - och får uppleva världen samtidigt. – För mig var seglingen själva höjdpunkten, känslan av att vara långt hemifrån och bara se horisonten och havet som glittrar, säger Karin lavett Blomkvist som liksom William Alexandersson nyligen är hemkommen från sitt livs äventyr.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Barn till akademiker röker cannabis

Enligt en ny undersökning är det föräldrarnas inkomstnivå som avgör om barn väljer att röka cannabis eller dricka alkohol. Barn till akademiker röker cannabis, medan barn till lågutbildade super. Så ser resultatet, lite förenklat, ut när Statens folkhälsoinstitut (FHI) kollat drogvanorna i sex skånska gymnasier. En av fyra elever med högutbildade föräldrar har enligt denna undersökning någon ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön