29 apr 2013

Toppstudenter blir lärare

Teach for Sweden är projektet där toppstudenter från landets universitet får möjlighet att utbilda sig till lärare och jobba på speciellt utsatta skolor. Nu söker man ledartalanger som vill göra skillnad.

Fram till 2020 finns ett behov att rekrytera 50 000 behöriga lärare och inom ämnena Matematik, NO och Teknik är bristen på behöriga lärare akut redan i dag.

Nu tar man ett nytt grepp för att rekrytera engagerade personer till läraryrket. Studenter, framförallt inom tekniska och naturvetenskapliga universitetsprogram har möjlighet att söka till ”Teach for Sweden”, ett projekt där deltagarnas uppdrag är att arbeta för en skola där elevens uppväxtort eller föräldrarnas utbildningsbakgrund inte är avgörande för om eleven når målen i skolan. Som deltagare får man under en tvåårsperiod den pedagogiska utbildningen som krävs, ledarskapsutbildning och jobb på skolor som särskilt behöver duktiga och engagerade lärare.

Maja Finnveden, bioteknikstudent på KTH i Stockholm,  är en av de studenter som har sökt till programmet.

–  Det är fel att det ska spela roll var man växer upp eller vad man har för föräldrar. att skolsituationen ser så annorlunda ut bara en tunnelbanestation bort. Jag tycker utbildningsfrågor är väldigt intressant och nu har jag verkligen möjligheten att påverka, säger Maja Finnveden som istället för en spikrak väg ut i sin bransch nu istället väljer att jobba som lärare i två år.

Hon tycker att det är en ny, bra väg att rekrytera.

– Jag tror att det finns många som har ett tekniskt intresse som är intresserade av att jobba som lärare, men som väljer att bli civilingenjör istället eftersom lönebilden ser så extremt olika ut, säger Maja.

Hon har själv upplevt hur mycket bra lärare kan betyda.

– På högstadiet var jag en tonåring som inte var den mest omtyckta av lärarna. På gymnasiet förändrades allt eftersom lärarna såg mig och att jag hade talang, vilket gjorde att jag gick ut gymnasiet med höga betyg. Jag känner att jag på något sätt vill ge eleverna det som mina lärare gav mig.

Teach for Sweden

Mer om projektet och antagningsprocessen

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 29 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Forskare: Starka myror blir slavar

Vissa arter av myror saknar arbetare. I stället rövar de larver och puppor från kolonier av andra arter och gör dessa till slavar hemma hos sig själva. Men märkligt nog riktar de inte in sig på de sämst försvarade kolonierna när de göra sina slavräder, utan de som är bäst försvarade, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Animal Behaviour.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Cirkusdirektören som blev professor

Idén till Cirkus Cirkör, Tilde Björfors livsverk, kom tidigt 90-tal. Hon var strax över 20 år och befann sig mycket i Paris där hon bodde hos några kompisar som höll på med nycirkus och hakade på dem till träningen. Folk flög i luften och sprang på väggarna, Tilde blev frälst. – Jag har provat det mesta inom cirkus, men jag kan ingenting speciellt bra.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

De leker sig till ett framtida jobb

Klättra på en klättervägg med HR-ansvarig på Ikea eller bygg en flotte med studentambassadören på Deloitte. Corporate Challenge anordnas av Lundaekonomerna och är en professionell lekdag där företag och studenter möts. Högskolor och universitet får ofta kritik för dålig kontakt mellan studenter och näringsliv. På många ställen har studenterna själva, genom kårerna, tagit tag i saken.
Läs mer