Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna.
– Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriärcoach från Lund.
Tiotusentals skåningar har mer än ett jobb att gå till under arbetsveckan. Nina Jansdotter möter många som valt att gå ner från heltid för att kunna göra något nytt, men också personer som måste ta flera jobb för att få ihop det ekonomiskt.
– Det är ett växande fenomen som beror på att de fasta heltidsjobben har minskat, samtidigt som visstids- och tidsbegränsade anställningar ökat på arbetsmarknaden. Folk pusslar ihop olika anställningar allt mer, säger Nina Jansdotter.
Att ha två jobb samtidigt kan bidra till stress enligt forskare, men det beror på vilka jobb som kombineras, hur mycket man jobbar och om man kan kontrollera sin arbetssituation. Variationen från två jobb kan också betyda förbättrad hälsa.
– Grundläggande arbetsmiljöforskning visar att människor har ett behov av variation i sitt arbete. Det minskar både förslitningsskador och ökar den personliga utvecklingen, säger Calle Rosengren, lektor i arbetsvetenskap vid Malmö högskola.
Ett bredare personligt nätverk, som lättare ger nya jobb i framtiden, är en annan effekt av två jobb. Men det krockar med de gamla idealen.
– Att vara en hoppjerka var inget positivt förr i tiden, i stället skulle man ha en fast punkt. Nu måste vi vänja oss vid det nya och gilla läget eftersom många faktiskt inte kan välja ett fast och tryggt jobb, säger Nina Jansdotter.
Calle Berglund