Visa allastudier.se som: Mobil

Utveckla din kompetens

Kompetensutveckling har blivit allt viktigare för att hålla jämna steg med utvecklingen på arbetsmarknaden. Företag och organisationer förändras i allt snabbare takt, jobb automatiseras och ersätts av andra, och det blir allt viktigare att hänga med i den tekniska utvecklingen.

Utbildningen du gick ­efter gymnasiet, som såg bra ut i CV:t då, kan vara hopp­löst föråldrad bara några år senare.

Fackorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har i flera år förhandlat om ett nytt innehåll i anställningstryggheten, där turordningsreglerna i viss mån kan komma att ersättas med krav på att ­arbetsgivaren ska erbjuda de anställda kontinuerlig kompetensutveckling.

– Att få bygga på sin kompetens fortlöpande är det som ger verklig trygghet på arbetsmarknaden. Det gör dig bättre rustad vid ­neddragningar och möjlighet att själv välja om det är dags att byta arbetsuppgifter, ett nytt arbete eller kanske en helt ny karriär, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen och ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.

I Frankrike kan arbets­givare till och med tvingas böta om anställda inte får fortlöpande utbildning. Men i Sverige måste medarbetaren än så länge ofta själv vara den som tar initiativet.

Så gör du – i tre steg

1. Långsiktighet
Gör en långsiktig plan tillsammans med din chef. Chefen har säkert lättare att lova en viss ­utbildning om två år än idag, givet att du är kvar då. Det är också ett bra sätt för företaget att behålla personal.

2. Förbered alternativ
Se till att vara påläst och jämför olika alternativ som du sedan kan presentera för din chef. Se vad som krävs i din yrkesroll, för att göra ditt jobb bra och för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

3. Satsa egen tid
Om du inte får den lön du vill ha, kan utbildning vara ett alternativ som tas från en annan pott. Du kan också erbjuda dig att stå för en del av tiden själv, exempelvis den delen som kan göras hemifrån.

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 22 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-22

Bort med gubbarna – här är framtidens ledare

Varje arbetsdag avtackas i genomsnitt 48 chefer som nått pensionsålder. Sam­tidigt är de som utbildar sig i dag inte intresserade av att föra den gamla chefsrollen vidare. Ledarskapet håller på att förändras. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-10-02

Ta ansvar för din kompetens

Du ansvarar i första hand för din egen kompetensutveckling.  Utvecklingssamtalet är bästa tillfället att ta upp det med din chef.  – Kompetensutveckling är viktigt både för att ta sig vidare i karriären och göra bra ifrån sig på den nuvarande tjänsten, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.Alla är på pappret överens om att kompetensutveckling är viktigt och att alla part ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-02-17

Han gick i land med FEI

Fredrik Strömbäck gick Sjökaptensutbildningen efter gymnasiet och arbetade i flera år som styrman på ett norskt rederi. Han mönstrade av, började arbeta på Sjöfartsverket och valde att öka de akademiska poängen i sitt CV genom att via FEI FLEX läsa Marknadsekonom DFEI på FEI Företagsekonomiska Institutet. Nu fortsätter han seglatsen mot sin nya landbaserade högskoleexamen.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön