Sök utbildning 👉

Vägglöss – så undviker du dem

Antalet bostäder som saneras för vägglöss har ökat med
1 000 % de senaste fem åren. Och studentbostäder tillhör de mest drabbade.

Vägglusen är en lurig insekt som har människan som favoritbyte, kommer fram på natten för att suga blod och som, om det saknas mat, kan gå i dvala i upp till ett år, för att vakna till liv när den känner doften av blod.

Efter att ha varit i stort sett  utdöd i Sverige under 1900-talet på grund av effektiva gifter som vätecyranid och DDT, är den nu tillbaks på bred front. Anticimex har sett en ökning av vägglössfall från några hundra år 2006 till 12 000 fall år 2011. Och studenter verkar vara värre drabbade än andra.

– Studenter är ett lättare byte än andra människor för vägglöss. De rör på sig, bor hos varann, reser ganska mycket och handlar begagnat, både möbler och böcker, säger Camilla Ryne, som har forskat om vägglöss och som dagligen sysslar med vägglössbekämpning i företaget Nattaro Labs.

Hur vet man att man har vägglöss hemma?

– Det vanligaste sättet att upptäcka det är att man får kliande bett, säger Camilla.

Man kan också upptäcka lössen med blotta ögat, de liknar linfrön i färg och form och i 90 % av fallen lever de i, eller i närheten av sängen.

Hur ska man undvika vägglöss?

– Att vara uppmärksam är A och O. Har du sovit över någon annanstans, oavsett om det är utomlands eller i Sverige, tänk på att inte packa upp i sängen, säger Camilla.

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex tycker att man ska vara uppmärksam när man köper möbler och föremål second hand.

– Titta på ditt föremål, finns små svarta prickar insuget i materialet så kan du misstänka vägglöss. Ställ dig frågan om du kan behandla det själv, dvs frysa in det eller värma upp det över 50 grader. Om inte, kontakta saneringsföretag.

Vilket är det effektivaste sättet att bli av med dem?

– Saneringsföretag är det enda som gäller. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre. Tar det lång tid innan man upptäcker dem har de hunnit föröka sig och det tar längre tid att bli av med dem, säger Camilla.

Hur går en sanering till?

– Vi använder olika metoder, beroende på material och hur utbrett det är. Det kan vara dammsugare, kiselalger i puderform som torkar ut vägglössen, varm ånga, kyla eller bekämpningsmedel, berättar Håkan Kjellberg.

Ingår det i hemförsäkringen?

– De flesta har en grundförsäkring mot skadedjur, som täcker det mesta. Det kan finnas vissa moment som inte innefattas som man får stå för själv, till exempel om man måste ta bort lister, säger Håkan.

Läs mer:

Skadedjuren du vill slippa

Brist på bostäder – då kommer lössen

Johanna Boussard

Annonser