12 maj 2016

VD:n som tackat nej

Det började med talteknologi, långt innan smartphonen slog igenom. Nu är Georgi Ganev vd på elektronikjätten Dustin. Möt mannen som älskar teknikens möjligheter mer än tekniken självt.

Sökfunktion:

Hitta din ledarskapsutbildning

Metro Karriär träffar Georgi Ganev på Nordens största IT- och elektronikmässa Dustin Expo, på Annexet i Stockholm. Det är någon timme innan dörrarna öppnas för allmänheten och det sista håller på att ställas i ordning.

10 000 besökare väntas under tre dagar. Att Georgi, 36, skulle hamna just här var ingen självklarhet. När han för tolv år sedan var på väg att avsluta sin civilingenjörsutbildning vid Uppsala universitet fanns det ingen given plan att klättra till Sveriges IT-topp.

– Men samtidigt som jag höll på att bli
klar med mina studier började jag och en kompis jobba på ett företag som höll på med talteknologi. Då tyckte jag att det var en möjlighet, jag var mer fascinerad av teknikens möjligheter än tekniken i sig. Vi hade bland annat en tjänst som läste upp mail i mobilen. Det var ju bra när du körde bil. Jag tänkte inte så mycket på vad jag skulle göra om tio år.

Marknaden var tuff. Georgi skrattar när han tänker tillbaka på IT-branschens mer eller mindre lyckade projekt, som den taltjänst som SJ använde sig av, där du kunde berätta för en dator vart du skulle åka.

– Den hade svårt att skilja på Sala och Uppsala...

Så småningom blev det aktuellt med styrelseuppdrag innan Georgi efter två år lämnade företaget för större aktörer.

– Bland våra kunder fanns Tele2, MTG och Kinnevik, så det var den vägen jag tog mig in där. En ren slump egentligen.

Det blev dryga fem år på Kinnevik, där han jobbade med produktledning och försäljning. Det följdes av uppdrag som marknadschef och vd för Bredbandsbolaget, och konsumentchef på Telenor där han jobbade fram till han tillträdde som vd på Dustin i augusti 2012. Ett gediget CV för vem som helst som suktar efter en karriär inom telecom och IT. Och Georgi Ganev konstaterar att det onekligen gått fort uppåt de senaste fem åren.

Hur mycket har du tackat nej till genom åren?

– Jag tackade nej regelbundet eftersom jag trivdes där jag var. Jag ville inte gå från utan till någonting. Jag har hela tiden haft en ambition att ta ett större ansvar, men det gäller att göra ett bra avtryck där du är just nu.

Dustin omsätter över fem miljarder varje år. Det är ett stort ansvar. Har du aldrig varit rädd för att ta nästa steg?

– Jo det har jag oftast varit, det gäller att ha respekt för en ny utmaning. Men jag är trygg i mitt ledarskap och är ganska bra på att få människor att leverera i team. Det är någonting du utvecklar över tiden. Jag lägger nog 80 procent på rena ledarskapsfrågor och resterande på det mera operativa. Huvudutmaningen är att få folk att känna att de vill göra saker för bolaget, inte att de är tvingade till det.

Hur identifierar du en bra chef?

– Många ställer frågor om rollen, titel, och lön vid en anställningsintervju men väldigt få frågor om vem chefen är som person. Vänd på det. Om den potentiella chefen blir obekväm kan du se det som en varningssignal. Om personen tycker det är positivt är det oftast ett bra tecken. Var noga när du väljer chef och se till att det är någon som kan utmana dig och tror på dig, så att du kan utvecklas.

Cilla Bäcklund
Senast uppdaterad: 12 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-09-04

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna.  – Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Han gick i land med FEI

Fredrik Strömbäck gick Sjökaptensutbildningen efter gymnasiet och arbetade i flera år som styrman på ett norskt rederi. Han mönstrade av, började arbeta på Sjöfartsverket och valde att öka de akademiska poängen i sitt CV genom att via FEI FLEX läsa Marknadsekonom DFEI på FEI Företagsekonomiska Institutet. Nu fortsätter han seglatsen mot sin nya landbaserade högskoleexamen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-19

Medarbetaren i centrum

Ut med det gamla, in med det nya. I en annan tid var chefen den som bestämde, sågs upp till och sällan eller aldrig ifrågasattes.  Nu gäller: The boss is out. En modern ledare går inte först i ledet utan i samlad trupp med sina medansvariga, de viktigaste personerna i varje organisation.Petra Rosenberg är utvecklingsansvarig för IHM:s ledarprogram, och ser att trenden visar på ett nytt grepp vad ...
Läs mer