Sök utbildning 👉

Yrkena där man dricker mest

Mer än hälften av all krogpersonal dricker så pass mycket alkohol att det räknas som riskkonsumtion – och störst är problemen bland unga kvinnor. Men det är inte bara yrkesgrupper som jobbar med alkohol hela dagarna som ligger i farozonen.

Bland kvinnor under 30 år som jobbar i krogbranschen har 82 procent alkoholvanor som ligger över nivån för riskkonsumtion. Sett till hela yrkesgruppen är siffran 60 procent, vilket innebär att problemdrickande är betydligt vanligare hos krogpersonal än hos befolkningen i stort. Det visar en ny studie från Stockholms universitet och STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.

– Antingen börjar en person jobba inom krogbranschen för att man vet att det innebär fest, tillgänglighet till alkohol och en liberalare syn på vad som är att dricka mycket. Eller så är det miljön som får personen att dricka mer – krogarbete är en livsstil snarare än ett jobb i vanlig bemärkelse, säger Daniel Müller, projektledare på STAD.

Undersökningen gjordes bland 600 anställda inom krogbranschen i Stockholm. Där arbetar STAD i olika projekt för att utbilda krögarna.

– Vi vet att arbetsgivarna är en jättestor maktfaktor när det gäller att påverka de anställda. Det görs redan mycket bra inom branschen men det kan säkerligen göras ännu mer, säger Daniel Müller.

Stefan Eriksson, Hotell- och restaurangfackets ansvarige för arbetsmiljöfrågor, säger till TT att siffrorna är ”tragiska” och att det är arbetsgivarnas ansvar att förebygga alkoholproblem. Visita, arbetsgivarorganisation för hotell och restauranger, har dock rätt gott samvete.

– Vi jobbar väldigt aktivt med alkoholpolicy. Vi rådgör, upplyser och har avtal med krogägarna för att förebygga missbruk bland de anställda, säger Visitas förbundsjurist Lise-Lotte Argulander till TT.

Hanna, 24: "Chefen hetsar också"

24-åriga Hanna har arbetat som bartender och servitris sedan gymnasiet. Hon vittnar om en hög alkoholkonsumtion inom krogbranschen.

– Även om man har bestämt sig innan för att inte dricka efter jobbet så är det jättelätt hänt. All personal sätter sig och tar några glas eller går ut tillsammans efteråt, chefen hetsar också ibland och säger att ”vi går allihop”, säger Hanna.

Hon tycker att krögarna åtminstone kan förbjuda de anställda att dricka på den egna krogen efter stängning.

– Men det är ju svårare att säga åt alla att de inte får gå vidare någon annanstans efter jobbet.

Hanna heter egentligen något annat.

Här dricks det mer – och här dricks det mindre än genomsnittet

  • Författare och journalister – Fria arbetstider
    "Inom den här typen av fria yrken är alkoholkonsumtionen ofta stor. Människor har ganska fria arbetstider, reser mycket och hamnar i sociala situationer där det är naturligt att dricka" säger professor och överläkare Sven Andréasson.
  • Medie- och reklamarbetare – Betydligt mer
    De som arbetar inom medier och reklam dricker betydligt mer än andra yrkesgrupper, enligt en studier från Stockholms universitet 2006. Där jämfördes elva olika yrkesgrupper och även företagssäljare, ingenjörer och chaufförer hade hög alkoholkonsumtion.
  • Sjömän – Är hemifrån mycket
    "Nu är väl det en krympande yrkesgrupp men sjömän dricker ofta mer än genomsnittet. De har ett fritt och rörligt jobb, när man är hemifrån mycket har man ofta mindre kontroll och ramar" , säger Sven Andréasson.
  • Systembolagsanställda – Mycket vin
    Anställda på Systembolaget dricker ungefär 40 % mer än svenskar i allmänhet, enligt en undersökning som företaget själv gjorde bland sina anställda 2003. Framför allt var det vin som de anställda överkonsumerade.
  • Jordbrukare – Strikta tidsscheman
    "De har strikta tidsscheman och bor ofta en bit ifrån platser där sociala sammanhang med alkohol förekommer" säger Sven Andréasson, professor på Karolinska Institutet och överläkare på beroendemottagningen Riddargatan 1.

Josefin Svenberg


Annonser