08 okt 2021

Övertyga chefen om kursen

Hur lyckas du få arbetsgivaren lika övertygad som du själv om att du behöver kompetensutveckling? Vi frågade en expert om tips.

Det finns ingen laglig rätt till kompetensutveckling även om det i vissa kollektivavtal finns skrivelser att en viss pott pengar ska sättas undan till kompetensutveckling för personalen.  Alltså är du oftast hänvisad till din egen förmåga att motivera inför chefen att du behöver till exempel en kurs för att utvecklas. Charlie Levin, expert på kompetensutveckling på Unionen ger sina tips på vad du ska tänka på.

Se till att få utvecklingssamtal

– Diskussionen sker oftast under utvecklingssamtalet, så se först och främst till att du får regelbundna utvecklingssamtal. Det kan lätt glömmas bort eller prioriteras inte från arbetsgivarens sida.

Förbered noggrant argument på hur företaget gynnas

– Om arbetsgivaren ska betala är det viktigt att vara tydligt med vad de tjänar på det. Ett bra argument är alltid att arbetsgivare har nytta av att sina tjänstemän kan göra fler olika arbetsuppgifter om någon slutar, blir sjuk eller får ett nytt jobb.

Lyft frågan ofta på jobbet

– Fråga dig själv och dina kollegor: ”När lär jag mig saker?”. De flesta tänker att kompetensutveckling är lika med utbildning, men man kan hitta andra, billiga sätt att lära sig nya saker, till exempel genom att byta arbetsuppgifter med en kollega en dag eller åka ut och träffa leverantörer.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-04-29

Så väljer du rätt kurs

Vi tog hjälp av experter för att reda ut vilka faktorer som är viktiga när man ska välja kurs för kompetensutveckling på jobbet. – Det absolut viktigaste är att vara tydlig med målet för utbildningen. Vad ska utbildningen resultera i? Se till att målet med utbildningsinsatsen är 
S-M-A-R-T, det vill säga Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt, säger Eva M Torsson, vd för Sveriges ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Mitt-i-karriärister ratar chefsjobb

Varannan person som befinner sig mitt i karriären är intresserad av att byta jobb. Men chefsskap prioriteras lågt. Folkuniversitetets undersökning som gjorts i samarbete med YouGov visar att det mitt-i-karriäristerna söker i yrkeslivet är nya kunskaper, personlig utveckling, högre lön och bättre balans mellan jobb och fritid. Hela 58 procent funderar på att byta jobb.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-09-23

Mitt-i-karriärister vill utbilda sig

De som befinner sig mitt i karriären vill utvecklas, men inte bli chef. Däremot kan två tredjedelar tänkas sig ta ledigt från jobbet några timmar varje vecka för att plugga, visar Mitt i karriären-barometern. Undersökningsföretaget YouGov har på uppdrag av Folkuniversitetet frågat ett representativt urval av svenskar mellan 40 och 55 år om deras syn på karriären och yrkeslivet.
Läs mer