Fotoutbildning

Är du intresserad av att läsa en fotoutbildning? Vad roligt! Som fotograf kommer du att ha ett varierande och spännande yrkesliv. Välj mellan yrken som film-, reklam- eller porträttfotograf. Börja din utbildningsresa idag! 
Visar 1-20 av 96 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 96 träffar
1
2
3
4
5

Vad leder en fotoutbildning till?

En fotoutbildning leder till yrket fotograf men det finns en mängd olika inriktningar man kan välja att jobba med som fotograf.

En pressfotograf förmedlar nyheter med hjälp av bilder. De jobbar oftast tillsammans med en skrivande reporter, men kan även jobba och skriva på egen hand. De kan vara anställda på en tidning eller ta enskilda uppdrag som frilans.

Reklamfotografer jobbar på uppdrag av olika företag och fotograferar till exempel till broschyrer, annonser, webbplatser. Oftast jobbar de i en studio för att kunna kontrollera miljö och ljus.

Som porträttfotograf jobbar du i en ateljé och fotograferar till exempel brudpar och barn. Skolfotografer åker runt till olika skolor och fotograferar grupper av skolbarn och porträttfotograferar.

Filmfotografer jobbar med rörlig bild för film- och TV-produktioner. På TV finns det filmfotografer som bara jobbar i studiomiljö, men också fotografer som gör reportage tillsammans med en reporter. Vissa filmfotografer jobbar åt produktionsbolag som gör reklam och informationsfilmer åt företag och myndigheter.

Olika sorters fotoutbildningar

En bra grund för dig som vill bli fotograf är det estetiska programmet på gymnasiet, där foto finns som en valbar inriktning. På folkhögskola finns också en mängd fotoutbildningar som är en bra grund om du senare vill söka till högskoleutbildning.

Du hittar fotoutbildningar inom de flesta studieformer. Söker du en högskoleutbildning hittar du det treåriga fotografprogrammet på Göteborgs universitet, och bildjournalistprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall. Konstutbildningen på Konstfack i Stockholm har en fotoinriktning.

Om du inte finner de utbildningar inom foto som du sökte efter kan du testa att använda fritextsöket högst upp på sajten. När du fritextsöker efter utbildningar kan du sedan enkelt filtrera på Nivå: "eftergymnasialt", Intresse: "foto".

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv