Sammanfattning
Folkhögskola
Nässjö
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Fotolinjen på Sörängen

Fotolinjen

Sörängens folkhögskolans fotolinje är en bred fotoutbildning med digital och analog inriktning. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig att fotografera och fördjupa ditt fotografiska kunnande och bildseende. Vi arbetar med det gestaltande, dokumentära och kommersiella fotografiet.

Utbildning med bredd

Huvuddelen av undervisningen sker i digital miljö där du får lära dig bildhantering i Photoshop och Lightroom, iscensätta egna idéer i en professionell fotostudio, genomföra dokumentära bildprojekt samt få en ökad förståelse för bildkommunikation. Vi lägger stor vikt vid praktiska övningar och diskussioner kring fotografi. Exempel på teoretiska kursmoment är fotohistoria, bildanalys, samtidsfotografi och fotografisk etik/juridik. I utbildningen ingår även att lära sig det analoga mörkrumsarbetet från grunden. Skolan lånar ut en analog kamera till varje elev, och det finns goda möjligheter att fördjupa sig i traditionella fototekniker.

Under vårterminen läggs fokus på större självständiga fotoprojekt och utställningsproduktioner. Då finns även möjligheten till handledning av portfolioarbete och ansökningar till fotohögskolor.

Exempel på kursmoment

  • Kamerateknik
  • Digital bildredigering i Photoshop och Lightroom
  • Ljussättning i studio
  • Analogt mörkrumsarbete
  • Bildanalys
  • Juridik och etik
  • Tidningsformgivning
  • Fotohistoria
  • Bildspelsproduktion
  • Studieresor

Studieresor

Under utbildningen genomförs flera resor både i och utanför Sverige. Läsåret inleds med en studieresa genom Smålands natur där vi övar landskap- och nattfotografering. I mitten av läsåret besök vi Stockholm där vi under några dagar träffar fotografer, deltar i workshops, går på utställningar och gör studiebesök på utbildningar och andra forum för fotografi.

De senaste tre åren har Fotolinjen gjort en utlandsresa till en europeisk storstad där vi under en vecka skildrar människorna, platserna och sammanhangen vi möter. Något som utmynnar i en bok eller tidning som publiceras i slutet av läsåret.

Fotoutrustning

Fotolinjens elever arbetar i en toppmodern digital arbetsmiljö med genomgående professionell utrustning. Till elevernas förfogande finns två fullt utrustade fotostudior, en datorsal, arbetsutrymmen för utställningsproduktion samt ett professionellt mörkrum. Samtliga resurser står öppna dygnet runt och är alltid tillgängliga för fotoeleverna på skolan.

Utställningar

Fotolinjen genomför regelbundet utställningar både på skolan och i offentliga sammanhang. I utbildningen ingår att du får lära dig hur du presenterar dina bilder på bästa sätt.

Praktiskt inriktad

Utbildningen är mycket praktiskt inriktad, men teoretiska inslag så som fotohistoria, bildanalys, samtidsfotografi och fotografisk etik ingår också. Du som student får arbeta mycket med självständiga projekt och portfolioarbete och är du sugen på att testa animerad film, teckning och kroki, finns möjlighet även till det.

Skola med kulturprofil

Fotolinjen är en del av Sörängens folkhögskolas estetiska utbud. Möjligheter att prova på uttryck som animerad film, keramik, teckning och kroki finns, och under vårterminen samarbetar skolans elever med en gemensam utställning på Nässjö konsthall.

Ansökan och behörighet

Ansökan görs via utbildningens hemsida. 

Till kursen behövs inga formella grundkunskaper. Det som ska skickas in är:

1. Ett personligt brev
2. Fem fotografier, varav tre bilder hör ihop i ett tema och två är fria bilder
3. En liten text (på max en A4), som en berättelse eller tankar kring dina inskickade bilder
4. Personbevis
5. Arbets- och studieintyg

Mer information om ansökan fås av Sörängens folkhögskola. Du kan kontakta dem här!

Examen & Intyg

Efter avslutad kurs erhåller du ett intyg på avslutad kurs. 

Kostnader

Undervisningen är gratis. Kostnader som tillkommer är dock:

Seviceavgift900 kr/läsår (försäkring, vissa måltider, Gläntan)
Materialkostnad4 500 kr/läsår (material och vissa läromedel)

Sörängens folkhögskola

Estetiska och allmänna linjer

Gillar du att skapa och att vara kreativ och vill läsa din utbildning i en gemytlig miljö tillsammans med studenter från hela landet? Sörängens folkhögskola erbjuder estetiska kurser inom bland annat animation, foto, keramik och skrivande samt allmän kurs med...


Läs mer om Sörängens folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Fotolinjen
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Sörängens folkhögskola

Rågången 4
571 38 Nässjö

Recensioner

Det finns inga recensioner för Fotolinjen

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Fotolinjen från Sörängens folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön