Röntgensjuksköterskeprogrammet

Vill du jobba med ett livsviktigt yrke? Plugga till röntgensjuksköterska på universitetet och jobba med människor och maskiner. Under utbildningen kommer du lära dig hur du planerar och genomför radiologiska undersökningar.
Filtrera efter
Röntgensjuksköterska
Alla utbildningstyper
Plats
Utbildningsform
Visa alla filter
Visar 1-5 av 5 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Röntgensjuksköterska

Populära platser

Vad gör en röntgensjuksköterska?

Om du pluggar till röntgensjuksköterska kommer du att arbeta som sjuksköterska med inriktning på radiografi. Det innebär att du arbetar med bildgenererande tekniker som datortomografi och magnetisk resonanstomografi som ska ge underlag för diagnos och behandling. Du arbetar både med att planera och genomföra radiologiska undersökningar men bidrar även till diagnosticering och vidare behandling. 

Som röntgensjuksköterska kommer du ofta att arbeta inom ett team, där du har ansvaret för de radiologiska undersökningar. Du har även ansvaret för att patienten inte utsätts för onödiga strålningsrisker och att all vårdpersonal hanterar sjukhusutrustningen på ett korrekt sätt. De möten som du har med patienterna är oftast korta, och sträcker sig vanligtvis endast till de gånger du träffar patienten vid undersökningen. 

Utbildningen till röntgensjuksköterska är främst fokuserad på klinisk verksamhet och cirka en tredjedel av utbildningen sker praktiskt under den verksamhetsförlagda delen av utbildningen.

Vem bör gå en utbildning till röntgensjuksköterska?

Att arbeta som röntgensjuksköterska kräver både att du har en god hand med människor, men även att du har ett starkt intresse för teknik. Du kommer arbeta både med att genomföra själva undersökningar av patienter men har också en viktig del i hela diagnosticeringsprocessen. 

Hur blir jag röntgensjuksköterska?

För att bli röntgensjuksköterska läser du vanligtvis röntgensjuksköterskeprogrammet på universitet eller högskola. Det ger dig en kandidat i radiografi och du har även möjlighet att studera vidare på avancerad nivå eller gå vidare inom forskning.

Efter utbildningen får du en yrkesexamen som röntgensjuksköterska vilket gör att du kan ta jobb på någon av de röntgenkliniker som finns hos landstinget eller privata vårdgivare. 

Om du vill studera vidare efter examen så kan du specialisera dig inom exempelvis trauma eller patientomvårdnad.

Vad ingår i utbildningen?

Huvuddelen av utbildningen fokuserar på radiografi. Men du får även lära dig mer om allt från anatomi och fysiologi till farmakologi och strålsäkerhet. Utbildningen är på tre år och fördelas mellan teori och praktik. Ungefär en tredjedel av utbildningen är så kallad verksamhetsförlagd utbildning, vilket innebär att du praktiskt kommer att arbeta med de arbetsuppgifter som du utbildas inom.

Radiografi är ett spännande utbildningsområde och innefattar alltifrån strålningsteori till praktiska behandlingsmetoder. Det är av yttersta vikt att det bildmaterial du framställer är av högsta kvalitet, eftersom det bokstavligen kan innebära skillnaden mellan liv och död. Därför läggs stor vikt i utbildningen på hur du använder olika typer av bildgivande tekniker för att på ett korrekt sätt framställa kroppen och sjukdomar i både två- och tredimensionella plan.