UX-designer utbildning

Är du kreativ, har ett öga för detaljer och vill utveckla tjänster och produkter? Som UX-designer skapar du smarta lösningar för att förbättra användarupplevelsen! Läs en utbildning till UX-designer och ta företag och bolag till nya höjder!
Visar 1-20 av 28 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 28 träffar
1
2

Design är en välkänd term och kommer i många former. När man talar om UX-design handlar det främst om användarupplevelse, då UX står för user experience. Med digitalt designarbete arbetar man med att förbättra användarens upplevelse av en tjänst eller en produkt.

Har du ett öga för detaljer? Intresseras du av användarbeteenden och webbpsykologi? Gillar du att leverera träffsäkra tjänster och öka lönsamhet för företag genom visuella uttryck och lösningar? Då har du kommit rätt! En utbildning till UX-designer ger dig verktygen att ta tjänster och produkter till en helt ny nivå!

Vad gör en UX-designer?

I grund och botten är en UX-designer, som namnet antyder, en form av grafiker. Men yrket handlar inte bara om design, utan väldigt mycket om funktion och upplevelse. UX-designers kan liknas med Art Directors men dessa yrken skiljer sig något från varandra. AD:s fokuserar mycket på det övergripande visuella intrycket, grafiska profiler och utformning av material av olika slag. Även UX-designers kan jobba inom liknande områden men man tittar ofta djupare på det mänskliga beteendet på webben och hur man kan utveckla produkter som upplevs användarvänliga, responsiva, smarta och smidiga.

Det kanske mest intressanta med att arbeta som UX-designer är att området utgår mycket från forskning inom just användarbeteenden och använder den kunskap man har från det till att skapa smarta lösningar och designer. Du har givetvis frihet att ta ut de kreativa svängarna men kommer alltid kunna backa upp det med relevant forskning och data. Som UX-designer analyserar du och tar fram användarvänliga system, produkter eller designlösningar för olika gränssnitt. Det kan vara alltifrån att förenkla komplexa tjänster, arbeta fram en ny, smidig e-handel till att utveckla kundresor i olika sammanhang!

Arbetsplatser varierar nästan lika mycket som arbetsuppgifterna, men det vanligaste är att man arbetar inom stora IT-bolag, produktbolag eller på digitala byråer.

Olika inriktningar inom UX-design:

  • UX Architect
  • Gränssnittsdesigner
  • Produktdesigner
  • Informationsdesigner
  • Interaktionsdesigner
  • Business Designer

Upplägg och innehåll

Vanligtvis brukar en utbildning till UX-designer vara på cirka två år, eller 400 YH-poäng om du läser på yrkeshögskola. Många skolor har tätt samarbete med branschen och praktik och LIA är ofta en del av utbildning för att du ska kunna tillämpa din teoretiska kunskaper i praktiken!

Kursinnehåll varierar en del, men några av exempel på kurser du kommer att läsa är användarcentrerad design och design thinking, prototypdesign, process och metod inom UX, tjänstedesign, UX-strategi och varumärkesupplevelse för att nämna några. Det som genomsyrar utbildningarna är att man ska få en variation av teori och praktik samt ökad kunskap i designverktyg och varumärkesbyggande.

Hur ser framtidsutsikterna ut?

Digitaliseringen har pågått i samhället under en tid nu, och det finns inget som tyder på att den trenden skulle svänga inom de närmsta åren. Hur vi människor använder teknik utvecklas ständigt så räkna med att komma in i en bransch där det svänger snabbt! Vill du arbeta med människors olika användarupplevelser av hemsidor, appar, AI, VR, betalsystem och produkter så kommer en utbildning till UX-designer passa dig som handen i handsken!

Är du kanske intresserad av Webbdesign? Kolla in våra utbildningar nedan:

Till utbildningar inom Webbdesign

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv