UX-designer

TUC
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans, Linköping
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Linköping
augusti 2024
17 april 2024

Linköping
augusti 2025

Linköping
augusti 2025

UX-designer

Som UX-designer arbetar du med att optimera användarflöden och informationsstrukturen för webbaserade system och tjänster. UX står för user experience och betyder användarupplevelse. I rollen arbetar du alltså med att göra kundens eller besökarens upplevelse av webbsidor, tjänster och system så användarvänlig och estetiskt tilltalande som möjligt.

Vad arbetar du med?

En UX-designer är ansvarig för att skapa en positiv och logisk upplevelse för användare när de interagerar med en produkt, tjänst eller system. Som UX-designer genomför du undersökningar för att förstå målgrupper, beteenden och behov, samt insamling av feedback från användartester. Med hjälp av olika system arbetar du för att optimera upplevelsen av den specifika tjänsten eller produkten baserad på insikten från insamlade data. Du upprättar sedan användarflöden och personas för att visualisera processen och informationsstrukturen med mål att skapa en användarvänlig och en estetiskt tilltalande tjänst eller produkt.

I rollen ingår även testning och utvärdering av användargränssnittet innan det byggs. Du arbetar nära utvecklare, produktägare och marknadsförare för att säkerställa en enhetlig och användarvänlig kundresa. Som UX-designer är du involverad genom hela designprocessen och rollen passar dig som är kreativ, kommunikativ och har ett intresse för webb och IT.

Med tanke på den digitala utvecklingen i samhället, inte minst inom artificiell intelligens, så är behovet av den här kompetensen enormt. Som UX-designer är du ofta anställd på en webbyrå och utför ditt arbete för olika företag på konsultbasis eller som partner till det aktuella företaget. Vissa organisationer av större storlek anställer egna UX-designers. Möjligheterna efter avslutade studier är därmed många!

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 8 fysiska träffar (sk närträffar) i Linköping och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort.

Varför välja TUC?

Samarbete med branscher

Behov på

arbetsmarknaden

Praktik/LIA

Förkunskaper

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Engelska 6
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Kursinnehåll

 • Affärskommunikation, 10 YH-p
 • Analys och användartester, 25 YH-p
 • Användarcentrerad design, 35YH-p
 • Examensarbete, 25 YH-p
 • Gränssnitt, 20 YH-p
 • Interaktionsdesign, 45 YH-p
 • Introduktion Programmering, 20 YH-p
 • Introduktion till UX-produktion, 15YH-p
 • LIA 1, 45 YH-p
 • LIA 2, 55 YH-p
 • Programmering för UX-produktion med agila metoder, 30 YH-p
 • Prototypdesign och prototypproduktion – metoder och verktyg, 50 YH-p
 • Strategisk marknadsföring och varumärkesutveckling, 25 YH-p

TUC

TUC Yrkeshögskola Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära...


Läs mer om TUC och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om UX-designer
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

TUC

Gamla Tanneforsvägen 17C
Linköping

Recensioner

Det finns inga recensioner för UX-designer

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen UX-designer från TUC, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön