Fysisk planering - planeringsarkitekt
Rita och skapa platser och utrymmen för människor och ett hållbart samhälle. Börja skissa på BTH – och Sveriges enda utbildning till planeringsarkitekt.
Arbetsmarknaden för planeringsarkitekter är bra, eftersom vi blir allt fler människor och samhället på många sätt också är i en omställningsfas som skapar behov och möjligheter. Utbildningen ger kompetens för jobb på arkitektfirmor, länsstyrelser, kommuner, Boverket, Naturvårdsverket, Trafikverket eller på privata konsultföretag.
En examen som ger internationella möjligheter och stark branschgemenskap
Internationella inslag förbereder dig för studier och arbete utomlands och efter avslutad kandidatutbildning kan du gå vidare till masterstudier – antingen på BTH eller någon annan högskola. En masterexamen i fysisk planering ger dig rätt att söka medlemskap i föreningen Sveriges Arkitekter, som också har en studentförening. Efter några år i yrket kan du också använda titeln planeringsarkitekt MSA (Medlem i Sveriges Arkitekter).
Teoretiska kunskaper med utrymme för kreativitet
Du sätter dig in i lagar som reglerar bland annat byggande, kulturella värden i vår miljö och hushållning med resurser. Under utbildningen möter du yrkesverksamma planeringsarkitekter och arbetar med aktuella planeringsproblem, men du övar också på kreativa ämnen som modellbygge, skissning och ritteknik med penna och dator.
Presentera och förmedla framtidens form
I arbetslivet kommer du ofta in ett tidigt stadium inom planering och behöver presentera dina planer för politiker och näringsliv. Därför lär du dig att ta fram och presentera förslag till förändring av bebyggelse, landskap och andra miljöer – och att kommunicera dessa muntligt och skriftligt.
Sveriges enda utbildning till planeringsarkitekt
Fysisk planering vid BTH är den enda utbildningen i sitt slag i Sverige, och den ger dig som student all teoretisk kunskap du behöver – men behåller utrymme för kreativitet. Platsen för dina studier är passande nog med på Unescos världsarvslista – Örlogsstaden Karlskrona ritades med inspiration från Paris och Rom för att bli Sveriges huvudstad och har en spännande arkitektur som breder ut sig på stadens öar.
Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en teknologie kandidatexamen.
Varför välja Blekinge Tekniska Högskola?
Bra kontakter med näringsliv
Behov på
arbetsmarknaden
Distansutbildningar
Förkunskaper
Examen & Intyg
Gör en intresseanmälan
Blekinge Tekniska Högskola - BTH
BTH är en teknisk högskola – som är mycket mer än teknisk. Vi är en lite mindre högskola som valt att fokusera på ett mindre antal områden där vi verkligen kan skapa förändring och driva utveckling. Centralt är innovation, digitalisering och hållbar...
Läs mer om Blekinge Tekniska Högskola och visa alla utbildningar