Videoreportage
Specialistundersköterska - demens
Specialistundersköterska - demens
Varje år insjuknar ca 25 000 personer i demenssjukdom och antalet väntas stiga med åldrande befolkning. Specialistutbildade undersköterskor behövs!
Om utbildningen
Vill du vara med och utveckla demensvården?
Det här är en vidareutbildning för dig som redan arbetar som undersköterska och som vill vara med och utveckla framtidens demensvård. Som specialist på demensvård kan du ta ett större ansvar i din yrkesroll och vara med och utveckla vård av demenssjukdom ytterligare. Som specialistundersköterska kan du handleda kollegor och utveckla och kvalitetssäkra arbetet inom äldreomsorgen på ett professionellt och behovsanpassat sätt.
Bristen på specialistutbildade undersköterskor inom demenssjukdom är stor och därmed också efterfrågan av förhöjd kompetens. Varje år insjuknar ca 25 000 personer i demens och antalet väntas stiga med den åldrande befolkningen. Din kompetens är och kommer vara livsavgörande. Förutsättningarna för framtidens äldre börjar med dig!
Vad säger arbetsgivarna?
"Vi ser en ökning av demenssjukdom hos äldre och behöver högre kompetens för att möta vårdbehovet. Denna yrkeshögskoleutbildning för undersköterskor som ger specialistkunskaper om demenssjukdom och där undersköterskan efter utbildningen är redo att ta ett större ansvar för dokumentation, och handledning mm, är till stor nytta för vår verksamhet. Vi beräknar att vi behöver anställa ca 20 stycken de kommande 3-5 åren." - Monica Petersson, enhetschef Gnesta kommun.
"Vi ser skillnaden i verksamheten för både för våra boende och anhöriga när personalen har en fördjupad kunskap inom demensvård, det höjer kvaliteten på omvårdnadsarbetet. Denna vidareutbildning lyfter fram undersköterskan och ger möjligheter i sitt fortsatta arbete inom demensvård. Vi från arbetslivet har varit med och utformat innehållet i utbildningen och vi ser behovet av denna kompetens inom demensvården nu och framåt och denna utbildning är viktig för att kunna möta dessa behov." - Lena Skålberg, enhetschef vård och omsorg, Trosa kommun.
Snabba fakta
CSN-berättigad
Distans (satellitort Mora)
Antal fysiska träffar: ca. 3 per termin (träffar sker i Mora eller Nyköping)
50 % studietakt
2 år
Nästa utbildningsstart:
Augusti 2023
Kommande starter
Förkunskaper
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.
Särskilda förkunskaper/villkor
Kurser
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Medicin 1, 150p
- Psykologi 1, 50p
- Vård- och omsorgsarbete 1, 200p
- Vård- och omsorgsarbete 2, 150p
Yrkeserfarenhet
Omfattning och längd:
2 år heltid
Typ av yrkeserfarenhet:
Yrkeserfarenhet från arbete som undersköterska inom hemtjänst, sjukvård, äldreomsorg, särskilt boende, demensenhet eller liknande med vårdande arbetsuppgifter.
Gör en intresseanmälan
Våga lita på din magkänsla. Välkommen till din nya karriär som börjar på Campus Nyköping!
Alla våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med näringslivet. De flesta som avslutar sina studier hos oss kommer ut direkt i jobb. Det betyder att vi är riktigt bra på det vi gör. Du kan lita på att en...