Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Politisk teologi

Kursen ger introduktion och fördjupning till det teoretiska fältet politisk teologi och till en vidare diskussion om relationen mellan teologi och politik. Studenten får möta ursprunget till den politiska teologin som det fält där teologiska begrepp kom att användas för att förstå och förklara politiska fenomen och strukturer. Kursen belyser också hur teologi använts och alltjämt används för kulturkritik och kulturanalys, och hur den därmed även inspirerat konkret samhällsengagemang. Studenten introduceras på så sätt till teologiska verktyg för samhällsanalys och samhällskritik. Det kan handla om att tillämpa det teologiska begreppet energeia på samtida politiska förhållningssätt till energi eller att låta föreställningen om Guds allseende kasta nytt ljus över fenomenet övervakningssamhället.

Förkunskaper

Godkända kurser för en kandidatexamen i teologi/religionsvetenskap, 180 hp, där minst 150 hp utgörs av teologi/religionsvetenskap, varav minst 15 hp systematisk teologi på fördjupningsnivå, eller motsvarande. Minst 15 hp systematisk teologi på avancerad nivå samt kursen Vetenskaplig teori och metod, valfri inriktning 7,5 hp. Dessutom kunskaper i svenska och engelska motsvarande kraven för grundläggande behörighet.

Enskilda Högskolan Stockholm

Välkommen till Enskilda Högskolan Stockholm! Vid EHS bedrivs utbildning i mänskliga rättigheter och religionsvetenskap/teologi. EHS blev pionjär genom att 1997 vara den första högskolan i landet att erbjuda ett tvärvetenskapligt utbildningsprogram i mänskliga rättigheter. Högskolan har kandidat- magister- och masterexamen...


Läs mer om Enskilda Högskolan Stockholm och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Enskilda Högskolan Stockholm



Recensioner

Det finns inga recensioner för Politisk teologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön